Ось уже більше року Україна живе в умовах військового стану та постійної мобілізації через вторгнення на наші землі російських військ. Спершу на фронт ішли переважно добровольці, однак згодом українців почали викликали до військкоматів повістками. Щоправда, стати на захист Батьківщини погоджуються не всі.

Так, кожен військовозобов’язаний знає, що Законами України передбачена відповідальність за ігнорування повісток та ухилення від військової служби. За це може бути як штраф, так і "умовний" чи реальний термін ув’язнення. Принаймні, такі покарання передбачені відповідними статтями Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення.

На Хмельниччині у 2022 році було відомо про три судові справи щодо "ухилянтів". Всі вони були засуджені за неявку для відправки до військових частин, і їм усім призначені "умовні" терміни.

А ось щодо четвертого чоловіка суд не був настільки лояльним.

Так, стало відомо, що на Хмельниччині 48-річного чоловіка-"ухилянта" було засуджено до 4 років позбавлення волі. Наразі рішення про позбавлення волі ще можна оскаржити в апеляційному суді.

Як повідомляє прокуратура Хмельницької області, повістку чоловікові вручили у липні 2022 року. Він за неї розписався, далі пройшов військово-лікарську комісію, де його визнали придатним до служби, проте далі чоловік до ТЦК ( територіального центру комплектування) не з'явився.

"За публічного обвинувачення Кам’янець-Подільської окружної прокуратури суд визнав винним 48-річного чоловіка в ухиленні від призову на військову службу (ст. 336 ККУ). Його засуджено до реального покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі", – йдеться у повідомленні. Зазначимо, що санкція цієї статті передбачає від трьох до п'яти років ув'язнення.

Вирок суду поки не набрав законної сили, обвинувачений може подати апеляцію.

Що може бути за неявку до військкомату після медкомісії:

Якщо проігнорувати порядок денний третього чи четвертого виду - порядок денний-заклик до ЗСУ та мобілізаційне розпорядження - загрожує серйозне покарання.

Коли людина пройшла медкомісію і її визнали придатною до військової служби, але не з'явилася у військкомат, настає кримінальна відповідальність.

Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на службу у період воєнного часу карається позбавленням волі від трьох до п'яти років.

Читайте також:

Українські школи хочуть перекласти на 12-річну систему навчання. До чого готуватися

У сім'ї не буде грошей: чому одяг не можна вішати на двері та на стільці

Будуть проблеми із посилками: "Нова пошта" розповіла, що перестає приймати