В Україні гостро постає проблема з так званими освітніми втратами, які спочатку спровокував COVID-19, а потім й вторгнення до країни російських окупаційних сил.

Чиновники вважають, що найбільш раціональним варіантом виправлення цієї ситуації може бути 12-річна модель шкільної освіти.

Як повідомляє РБК-Україна , такими планами поділився керівник Державної служби якості освіти України Руслан Гурак під час презентації результатів дослідження "Освіта під час війни".

При цьому він зазначив, що перехід на нову систему закладено в реформи і орієнтовно мав відбутися 2027 року.

"Можна розглядати безліч методів та методик компенсації освітніх втрат. Але ми маємо реформу НУШ, і ми задекларували у законодавстві, що ми перейдемо на 12-річну профільну систему освіти у 2027 році. Тому особисто я переконаний, що у нас є унікальний шанс перейти на 12-річну систему освіти раніше, вже 2024 року", - сказав Гурак.

За словами чиновника, саме завдяки впровадженню такої системи можна буде заповнити всі прогалини в освітньому процесі, які, зокрема, виникали через скасування занять у зв'язку з COVID-19 і частими повітряними тривогами. Повний перехід на 12-річний навчальний процес можливий із 2027 року, а от поетапне його впровадження може вже стартувати з наступного року.

При цьому він вважає, що слід укласти в Україні громадську угоду про відповідальність кожного учасника освітнього процесу за навчання. Адже й учні та вчителі мають бути відповідальними за процес навчання.

Нагадаємо, раніше новий міністр науки та освіти України Оксен Лісовий заявив, що в Україні можуть скоротити кількість предметів у школі.

Лісову запропоновану ініціативу пояснює тим, що останні кілька років школярі навчалися за умов пандемії, а згодом під час повномасштабної війни.

"Навантаження на дитину дуже високе: і психологічне, і розумове. Це і про велику кількість предметів, і про навчання онлайн, і про додаткові заняття, щоб надолужити втрачене", - пише міністр.

Читайте також:

Росія почала запускати в море "кораблі-примари". Що про них відомо

Чи не стало відомого народного артиста України. Йому було 67 років

ПриватБанк виплачуватиме компенсацію на оплату комуналки: як отримати