У четвер, 8 лютого, Валерія Залужного було офіційно звільнено з посади головнокомандувача ЗСУ. Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський. Іншим указом глава української держави призначив нового головнокомандувача ЗСУ. Ним став генерал-полковник Олександр Сирський. Це рішення викликало великий резонанс як усередині України, так і за її межами. У Кремлі теж не залишили це рішення Зеленського поза увагою.

Так, із цього приводу дав коментар прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Він заявив, що звільнення Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України не змінить ходу "спеціальної військової операції".

У той же час, за словами Пєскова, у п'ятницю, 9 лютого, Путін працюватиме у Кремлі та проведе оперативну нараду з членами Ради безпеки РФ. Спікер не став розкривати тему наради, наголосивши, що Путін сам її позначить, чи пізніше подробиці розкриє прес-служба Кремля.

Зазначимо, деякі світові аналітики кажуть, що звільнення Залужного може призвести до небажаних потрясінь. Вся справа в тому, що проведене наприкінці 2023 року опитування показало, що довіра українців до Залужного становить понад 90%, що значно вище за довіру до Зеленського (77%).

Так, наприклад, видання Reuters звільнення головнокомандувача української армії і заміну його на командувача сухопутними силами назвало "величезною авантюрою" в той час, коли російські сили отримують перевагу майже через два роки війни.

"Зміни, що призвели до приходу нового військового керівництва, відбулися після місяців спекуляцій щодо розбіжностей між Зеленським і командувачем армії генералом Валерієм Залужним, якого багато українців вважають національним героєм", - пише Reuters.

Читайте також:

Звільнення Залужного: Зеленський призначив на його місце Сірського та розповів, яких змін чекає в армії

Вже підтвердив Залужний: ЗСУ збили два найважливіші російські літаки - літаючий штаб і судно-радар

Путін знову насмішив увесь світ, розповівши, як голова Верховної ради Білорусі працював із Бандерою у 1991 році.

Путін осоромився, розповівши, як батько Зеленського воював під час Другої світової: "Я з ним розмовляв..."