Кожна людина розуміє, що війна це завжди антисанітарія та стрімке зростання загрози різних інфекцій через постійний стрес. І справді, під час усіх воєн на людей – і на фронті, і в тилу – звалюється одночасно багато чого... І різні захворювання - теж.

Так, наприклад, від початку епідемічного сезону в Україні, з 2 жовтня до 31 грудня 2021 року, на ГРВІ перехворіло 1,9 млн осіб, що на 29,8% більше аналогічного періоду сезону 2022-2023 років.

При цьому в Чернівецькій області зареєстровано перевищення епідемічного порогу середнього рівня. В інших регіонах України ситуація стабільна, зберігається неепідемічний рівень. За тиждень до лікарень було госпіталізовано 4 595 осіб, із них 2 417 – діти до 17 років. Втім, стверджують лікарі, спроможностей системи охорони здоров'я поки вистачає для надання медичної допомоги всім.

Крім того, вже відомо про 343 летальні випадки від захворювання на COVID за осінь-зиму 2023 року.

На фоні такої ситуації пресслужба МОЗ вирішила нагадати, що медичні маски, дотримання дистанції та "локальний карантин" в окремих містах чи областях – це базові протиепідемічні та профілактичні норми, які попри скасування загальнонаціонального карантину через COVID-19 діють в Україні на постійній основі.

І це при тому, що напередодні головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що в усіх регіонах України зберігається неепідемічний рівень небезпеки, тому маски носити поки не треба.

Разом з тим у МОЗ заявили, що масочний режим може впроваджувати самостійно влада на місцях в тих областях чи окремих районах, містах, де зафіксовано перевищення епідемічного порогу. Або навіть в окремих установах, навчальних закладах чи окремих класах, школах або підприємствах.

Там зазначили, що рівень захворюваності для оголошення перевищення епідпорогу різний для кожної області. Він вираховується в залежності від кількості населення та інтенсивності поширення респіраторно-вірусних інфекцій під час епідсезону який починається в Україні від жовтні та закінчується навесні.

Вдягати захисну маску рекомендовано, якщо:

  • ви відчуваєте ознаки застуди, кашляєте або чхаєте та не можете залишатися вдома;
  • пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається повітряно-крапельним шляхом, маска обмежить потенційне розповсюдження респіраторних виділень;
  • ви доглядаєте за хворим на ГРВІ, COVID-19 чи грип;
  • здоровим людям, які перебувають у місцях великого скупчення, з метою додаткового захисту;
  • лікарям та медичним працівникам під час огляду пацієнтів, які мають респіраторні симптоми та під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

Читайте також:

Читайте уважно: з якими хворобами тепер можуть мобілізувати. Перелік

Зменшить ризик захворювання на рак: названо овоч, який може врятувати від серйозних хвороб

Все людство в небезпеці: світ може охопити спалах "зомбі-хвороби"