19 грудня, на своїй великій прес-конференції президент України Володимир Зеленський повідомив, що військове командування поінформувало його про необхідність додатково мобілізувати до лав ЗСУ до півмільйона осіб. І справді, про те, що українській армії не вистачає людей на фронті, говорять експерти, українська влада і самі військовослужбовці. Проте, навіть під час загальної мобілізації є категорії чоловіків, які вважаються непридатними до військової служби за станом здоров'я.

Нині вже всі в українському суспільстві говорять про те, що від питання мобілізації залежить, чи вистоє українська держава у війні з Росією, чи ні. Саме тому тепер деякі військовозобов'язані, які раніше вважалися непридатними, одержують повістки. Ще б пак, через брак людей на фронті, у серпні 2023 року Міноборони звузило перелік хвороб, які давали чоловікам відстрочку від мобілізації або зовсім звільняли від військової служби.

Так, за нинішніх обставин деякі захворювання більше не будуть підставою для того, щоб військовозобов'язаного громадянина не мобілізували.

Нагадаємо, що згідно наказом МОУ №490 від 18 серпня 2023 року "Про затвердження змін до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України", із загального списку хвороб, з якими не братимуть до армії, було виключено низку захворювань та розладів.

Так, тепер не є підставою для відстрочення чи звільнення від призову такі медичні діагнози:

– вилікуваний туберкульоз;

- Вірусні гепатити з незначними порушеннями функцій;

– безсимптомний ВІЛ;

– хвороби крові та кровотворних органів, що не прогресують або прогресують повільно, з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпуру, геморагічні стани (які супроводжуються підвищеною кровоточивістю), а також інші захворювання цієї природи, що включають порушення імунного механізму;

– хвороби ендокринної системи із незначними порушеннями функцій;

- Короткочасні легкі прояви психічних розладів;

– невротичні розлади, пов'язані зі стресом, та соматоморфні розлади через помірно виражені, короткочасні прояви, що супроводжуються станом астенії (надмірна стомлюваність, слабкість, зміни настрою);

- хвороби центральної нервової системи, що повільно розвиваються з незначними порушеннями функцій;

– епізодичні та пароксизмальні розлади (проблеми з центральною нервовою системою, що супроводжуються короткочасною втратою свідомості), крім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів та систем.

При цьому перелік хвороб, що звільняють від армії тимчасово, не змінився.

Список хвороб, що звільняють від армії тимчасово

Обмежено непридатним до військової служби можуть визнати такі захворювання:

  • кишкові інфекційні захворювання;
  • бактеріальні зоонози;
  • вірусні інфекційні захворювання центральної нервової системи;
  • вірусні геморагічні лихоманки;
  • вірусні інфекційні хвороби з пошкодженням шкіри та слизових;
  • гельмінтози;
  • педикульоз та наслідки інфекційних та паразитарних захворювань;
  • туберкульоз легень без виділення мікобактерій та розпаду легеневої тканини або клінічно вилікуваний туберкульоз.

Військовозобов'язаних із цими захворюваннями можуть призвати на військову службу у разі потреби.

Читайте також: