Новий метааналіз підтвердив прямий зв'язок між вживанням моркви та зниженням ризику онкологічних захворювань у людини.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані "Critical Reviews in Food Science and Nutrition".

Експерти з харчування та медичні фахівці вже давно підтверджували цінні властивості моркви. З попередніх лабораторних тестів та експериментів на тварин було відомо, що речовини, що містяться в моркві, такі як альфа- і бета-каротин, спеціальні поліацетилени та ізокумарини, мають цілющі властивості.

Існували спроби звести наукові дані про зв'язок між речовинами в моркві та ризиком розвитку раку за допомогою метааналізу. Проте дослідники розглядали лише ретроспективні дослідження та один вид раку.

У новому дослідженні вчені проаналізували ширший обсяг даних. Група нутриціологів з Університету Ньюкасла (Великобританія) включила до метааналізу як ретроспективні, так і десятки прогностичних досліджень. В результаті огляду, що оцінює вплив вживання моркви на інцидентність усіх типів раку, було включено 198 наукових праць за участю понад 4,7 мільйона пацієнтів.

Дослідники виявили, що вживання 400 г моркви протягом тижня (п'ять порцій по 80 г кожна) пов'язане зі зниженням ризику розвитку раку приблизно на 20%. Цей позитивний ефект залишався, навіть якщо до раціону включалася лише одна порція овочів. І тут ризик розвитку раку знижувався на 4%. Це важливий результат для таких невеликих змін у дієті.

Один із авторів дослідження, Чарльз Оджобор, зазначив, що більшість попередніх робіт зосередилися на бета-каротині. Проте контрольовані експерименти не виявили суттєвого впливу вживання бета-каротину на ризик розвитку раку.

Тому Оджобор та колеги досліджували інші фітохімічні речовини моркви, включаючи поліацетилени, які не мають кольору, але відомі своєю протираковою дією. Дослідження підтвердило, що антиканцерогенний ефект обумовлюється морквою в цілому при достатньому вживанні, а не тільки каротином.

Автори зазначили, що позитивний вплив вживання моркви був стабільним і не залежав від типу раку чи географічного регіону дослідження. Враховуючи встановлений зв'язок, вчені вважають, що рекомендація частіше вживати моркву може бути впроваджена у практику соціальної охорони здоров'я.

Читайте також:

Знижують цукор у крові: названо незвичайні властивості перепелиних яєць.

Заберіть пігулки геть: як підручними способами знизити тиск

Можна сплутати з нездужанням: названі симптоми раку, які виявляються лише вранці