Археологи з Національного інституту антропології та історії (INAH) Мексики виявили приховану похоронну камеру майя, заховану в печері в Тулумі. Це археологічний комплекс у штаті Кінтана-Роо, на сході півострова Юкатан.

Вчені вже заявили, що ця знахідка надає унікальну можливість ознайомитись із похоронними звичаями давньої цивілізації.

Про це пише виданняArkeonews.

Ця несподівана знахідка сталася під час планових робіт робіт з розчищення нової стежки для відвідувачів між двома храмами. Масивна скеля закривала вхід до прихованої печери всередині міста майя. Коли археологи усунули цю перешкоду, вони виявили скелетні останки кількох людей.

Камера, захована в печері і закрита масивною скелею, містила останки кількох людей. Видалення каменю, що закривав вхід у печеру, виявило людський скелет, частина якого виявилася зовні, а частина всередині. Це може вказувати на те, що людина опинилась у пастці при спробі потрапити в печеру.

Крім того, всередині тісної печери, яка має лише півметра заввишки, археологи знайшли вісім поховань дорослих, що прекрасно збереглися. Прохолодне сухе середовище відіграло вирішальну роль у збереженні останків незайманими. Скелети були виявлені разом з великою кількістю останків тварин, таких як собаки, миші, опосуми, летючі миші та інші.

Координатор проекту археологічних досліджень Хосе Антоніо Рейєс Соліс зазначив, що топографія печери показує наявність двох невеликих камер, дослідження яких дозволить більш глибоко зрозуміти ритуали та звичаї майя.

Артефакти, такі як ступка та керамічний «молкахет» (млин), вказують на період пізнього посткласичного періоду (1200-1550 рр. н.е.).
Наразі всі матеріали проходять подальше вивчення у Центрі INAH у Кінтана-Роо під керівництвом завідувача кафедри фізичної антропології Аллана Ортеги Муньоса (Allan Ortega Muñoz).

Дослідники також планують провести тривимірне сканування місцевості, щоб зберегти матеріали в їхньому початковому контексті і надати можливість широкому загалу подивитись на це захоплююче археологічне відкриття.

У міру того, як дослідники заглиблюватимуться в дослідження, ми зможемо розкрити більше таємниць цієї стародавньої цивілізації, пропонуючи унікальне вікно в нашу спільну історію людства.

Читайте також:

Аж холод по шкірі: археологи виявили дуже загадковий середньовічний цвинтар.

Такого ніхто не міг уявити: археологи виявили останки нового вигляду людей

Важко уявити, що там відбувалося: археологи виявили найдавнішу в'язницю-пекарню для рабів

Ось це знахідка: археологи виявили у занедбаному сільському саду справжній королівський палац