Через війну багато українців змушені були залишити свої будинки, ставши внутрішньо переміщеними особами або поїхавши за межі країни. Після повернення подібні громадяни часто стикаються з необхідністю отримання субсидії на комунальні послуги.

Експерти, які виступили на офіційному порталі Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради, пояснили вплив виїзду за кордон на процес призначення субсидії.

Відповідно до законодавства України, житлова субсидія не надається домогосподарствам, де є особи, які досягли 18 років на початок періоду, що враховується під час визначення доходів для отримання такої фіндопомоги. Це також поширюється на випадки, коли людина перебувала за кордоном понад 60 днів у зазначений період.

При знаходженні громадянина за кордоном менше 60 днів, соцстандарти щодо житлово-комунального обслуговування та норми щодо житла для домогосподарства, що проживає за вказаною адресою, не враховуються в період перебування за кордоном. Виїзд за межі країни терміном менше 60 днів може бути обумовлений:

  • Відрядження по роботі;
  • Навчання або догляду за дитиною до трьох років;
  • Лікування.

Однак, якщо причиною виїзду за кордон є зазначені обставини, необхідно надати відповідні документи на підтвердження.

Експерти наголосили, що згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року № 1041 "Про деякі питання надання житлових субсидій та пільг з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого побутового палива, а також скрапленого газу Пенсійним фондом України", питаннями призначення житлових субсидій опікується ПФУ.

Громадяни України, які отримують субсидію, повинні повідомляти компетентні органи про перебування будь-якого члена домогосподарства за кордоном понад 60 днів.

У разі несвоєчасного повідомлення ПФУ про такі обставини надання житлової субсидії може бути припинено уповноваженим органом.

Читайте також:

Кабмін запровадив зміни: як українцям виплачуватимуть субсидії - подробиці

Тепер отримати субсидію стане набагато простіше: що потрібно знати

Забудьте про виплати та субсидії, якщо у вас є машина: українців приголомшили. Кого це торкнеться