На поточному тижні в Україні ми стикаємося з додатковим зростанням цін на картоплю, що, за інформацією аналітиків із проекту EastFruit, призвело до збільшення оптових цін на 15-20 гривень за кілограм.

Це в середньому на 11% вище, ніж наприкінці минулого року.

Експерти зазначають, що основною причиною цього підвищення стало загальне скорочення пропозиції картоплі з боку місцевих селян. Деякі з них, не маючи необхідних можливостей для тривалого зберігання, змушені були завершити продажі ще в першій половині цього сезону. Цей чинник призводить до дефіциту товару над ринком, своєю чергою, впливаючи рівень цін.

Повідомляється, що оптові компанії стикаються із труднощами у пошуку необхідних обсягів високоякісної картоплі у місцевих постачальників.

Фермери, у свою чергу, пов'язують проблеми з якістю картоплі з несприятливими погодними умовами в період збирання, що також впливає на загальну ситуацію на ринку.

Наразі відпускні ціни на картоплю в Україні в середньому у 3,9 рази вищі, ніж на початку січня минулого року.

Багато учасників ринку висловлюють впевненість у тому, що найближчим часом тенденція збільшення цін на цей продукт помітно прискориться. Це може викликати певні виклики для споживачів і стане об'єктом уваги додаткового моніторингу ринкових тенденцій.

Читайте також: