Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко схвалив поправки до закону про президентство, які забезпечують йому привілеї після відставки. Ці поправки, що відповідають оновленій Конституції, надають Лукашенку імунітет, довічний захист та право на державну нерухомість після його звільнення з посади.

Про це повідомляє «pravda»

Делегат та членство у Раді.

Після звільнення з посади екс-президент стає делегатом Всебілоруських народних зборів і, за згодою, довічним членом Ради Республіки. Винятки застосовуються, якщо президент припинив виконання своїх обов'язків за станом здоров'я.

Довічний захист.

Екс-президент має право на довічний державний захист із недоторканністю від переслідування за дії, вчинені під час здійснення президентських повноважень. Члени сім'ї також одержують імунітет.

Майно та документи.

Житлові та службові приміщення, транспорт, засоби зв'язку та інше майно екс-президента та сім'ї стають недоторканними. Крім того, документи та послуги, такі як медичні та транспортні, залишаються доступними.

Страхування та посібник.

У бюджеті республіки передбачено страхування життя та здоров'я екс-президента. Крім того, вони отримують щомісячну допомогу, рівну встановленій законом зарплаті нинішнього президента довічно.

Дар нерухомості.

При відставці екс-президент отримує в дар державну нерухомість, а саме земельну ділянку із спорудами.

Президентські права.

Поправки уточнюють, що президентом Білорусі може стати лише громадянин віком 40 років і старший, який проживає в республіці не менше ніж 20 років до виборів без іноземного посвідки на проживання.

Читайте також:

Бюджетно, ситно та дуже смачно: рецепт швидкої тушкованої капусти з томатною пастою та морквою

Зменшить ризик захворювання на рак: названо овоч, який може врятувати від серйозних хвороб

Доведено у дорозі: на якій швидкості автомобіль споживає набагато менше палива