З 1 січня 2024 року в Україні відбулися зміни у вартості оформлення певних документів і виглядає так, що це не останнє збільшення цін.

Про це йдеться в заяві прес-служба Міністерства внутрішніх справ України (МВС).

Зміна цін на оформлення документів пов'язана зі збільшенням вартості бланків для певних видів біометричних документів, що виробляються "Поліграфічним комбінатом України".

Наприклад, тепер для отримання паспорта у формі ID-картки потрібно буде заплатити 504 гривні за термін 20 робочих днів та 874 гривні за 10 робочих днів. Важливо, що первинне отримання ID-картки й надалі залишається безкоштовним.

Важливо пам'ятати, що через 6 місяців після закінчення воєнних дій чи скасування воєнного стану вартість ID-картки підвищиться до 626 гривень.

Ціни на інші документи тепер такі:

  • Вид на постійне проживання коштуватиме 1151 гривня;
  • Вид на тимчасове проживання коштуватиме 1396 гривень;
  • Посвідчення особи для виїзду за кордон протягом 15 робочих днів коштуватиме 6867 гривень.

Важливо зазначити, що громадяни України, які сплатили адміністративні послуги та подали заяви на отримання документів до 31 грудня 2023 року, зможуть отримати свої документи за колишніми тарифами.

Тим, хто сплатив адміністративні послуги до 31 грудня 2023 року, але ще не надав заяви на отримання документів, доведеться додатково сплатити послуги за тими тарифами, які діяли на момент подання відповідних заяв.

МВС повідомило, що послуги з видачі посвідчень водіїв, складання іспитів та реєстрації автомобілів можуть також подорожчати.

Попереднього разу зміни вартості адміністративних послуг, пов'язаних з процесом оформлення паспортів, вносили рік тому. Тоді запевняли, що «вартість невідкладного оформлення паспортів залишиться незмінною у період воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування». Однак, як виявилось, це не поширювалося на ціни на бланки.

Читайте також:

Чи можуть навіть паспорт відібрати: депутати придумали, як покарати українців, які втекли за кордон

Важлива новація: що потрібно знати українцям, які вперше отримують паспорт за кордоном

Будуть проблеми, якщо у вас досі паперовий паспорт: кого це торкнеться