Вважається, що сила українців в тому, що ми можемо сміятися навіть у найтяжчі моменти та підтримувати один одного. І правда, війна — це страшна річ, це втрати, але військові просять не "плакальні" коментарі кидати, а щось радісне та з мотивацією. От тільки інколи артисти не знають в цьому міри.

Наприклад, "Квартал 95" потрапив у гучний скандал через новорічний жарт про мову та переселенців. Так, у новорічному випуску гумористичного шоу "Вечірній квартал" показали пародію на російськомовну переселенку зі Скадовська, яка вимушено приїхала до Закарпаття. Актори висміяли помилки дівчини, коли та намагалася розмовляти українською.

Зміст деяких слів у номері зовсім перекрутили. Наприклад, коли переселенка каже, що вона зі Скадовська, це звучить як «сіСькадовська». Жінка пояснює, що «разговорювала на росіянському язику», а українську хіба у школі «вирчала / вовчара» (вивчала), але вже всі слова «позаблювала» (позабувала), тому не хоче «коверкать рідну мову».

Одним з перших із критикою виступив мер Скадовська Олександр Яковлєв.

"Дуже правий був Петлюра, який казав: "Нам не так страшні московські воші, нам страшні українські гниди", - обурено відреагував на цей номер чиновник.

Також негативно відреагували і пересічні українці:

  • “Запрошуємо вас — весь колектив 95 кварталу до міста Скадовськ, будемо разом вивчати українську. Умова: приїздіть прямо сьогодні!";
  • “Хто ці задоволені, сміються люди в залі? Невже ЦЕ так смішно???":
  • "Я сама Скадовчанка, вперше чую щоб у Скадовську так розмовляли, для мене цей ролик дуже образливий. Я вас після цього просто ненавиджу. Це ви так об’єднуєте Україну? Соромно за вас!":
  • "Я Скадовчанка і чути про мій дім в такому контексті дуже прикро, образливо. Це жах. Я сподіваюсь люди які там лишились і чекають на повернення України цю ганьбу ніколи в житті не побачать і не почують":
  • "Плюнули у душу" — серед іншого, написали у коментарях.

Зазначимо, що актор, який зіграв роль чоловіка з Закарпаття, Юрій Великий у своєму Instagram вже перепросив за "недолугі жарти", зазначивши, що насправді номер лише мав на меті мотивувати російськомовних людей розмовляти українською.

"Прокоментую цю ситуацію особисто від себе. Багатьох обурив написаний авторами каламбур, який виникає при вимові фрази "Я зі Скадовська». Якби смішний каламбур вийшов із назви будь-якого іншого українського міста, у якому люди більше розмовляли російською, була б назва цього міста. Можливо, дійсно, в цій ситуації, недоречно було для жартів обирати саме Скадовськ, який сьогодні знаходиться під ворожою окупацією. Але, цей номер не про "сіські" і не про Скадовськ", — заявив він.

Телеканал «1+1» пообіцяв видалити з Youtube мініатюру "Новорічного кварталу" про переселенку зі Скадовська, але поки що номер ще доступний на каналі "Студія Квартал 95 Online", також сцену не видалили із запису усього концерту.

"Ми розуміємо суспільне обурення і приносимо вибачення аудиторії, яку зачепив цей номер. Творча команда, яка створювала цей випуск, жодним чином не хотіла образити почуття українців. У випусках "Вечірнього кварталу" команда жартує над собою, підіймає актуальні теми, інколи гіперболізуючи їх, адже це один із законів гумору. Це був саме такий випадок", — заявили у пресслужбі телеканалу.

Читайте також:

Скандал навколо Анни Asti: чи загрожує їй втрата громадянства Росії через "голу" вечірки

Путін потрапив у гучний скандал: замість танків та систем ППО на оборонному заводі йому робили яхти

"Куди? Війна закінчилася?": Безугла влаштувала скандал Залужному через демобілізацію

Іллі Ківи більше немає: тіло скандального депутата, який зрадив Україну, знайшли під Москвою