Через переход ПЦУ на новоюліанський календар, дати деяких церковних свят змістилися, у тому числі й Водохреща - у 2024 році віруючі відзначатимуть свято 6 січня.

Відомо, що першим у світі звершив це таїнство у першому столітті у водах річки Йордан Іоанн Хреститель. Проповідник закликав людей до покаяння і змивав гріхи, очищаючи від скверни. Згідно з євангельською оповіддю, до Іоанна Хрестителя, що знаходився біля річки Йордан у Віфаварі, прийшов у 30-річному віці і Ісус Христос з метою прийняти хрещення. >
На сьогодні хрещення Ісуса Христа, що відбулося в річці Йордан, вважається одним з найважливіших у церковній традиції. Є чимало обрядів, які завжди проводять цього дня. Так, наприклад, священики занурюють у воду хрест, освячуючи її.
Вважається, що після такого ритуалу вода стає чудодійною, здатною зцілювати від хвороб. Для багатьох головною традицією цього дня є купання у купелі. Вважається, що таким чином можна змити гріхи.

Молитва на Водохреща, яку слід сказати

Господи Ісусе Христе, Сину Божий Єдинородний, від Отця перед усіма віками народжений, Світло від Світла, від Пресвятої Діви Марії втілено нетлінне і в цей світ на спасіння наше, що прийшло!

Ти не вмів бачити від диявола муки роду людського і в світлий день Богоявлення Твого прийшов на Йордан до грішників і митарів хреститися від Івана, безгрішний, так наповнилася всяка правда і так узяв у водах Йорданських гріхи всього світу.

Хай радіє нині небо і земля, і весь світ грає; річки хлюпають; озера, безодні та моря Ти освятив Божественним хрещенням.

Сподоби нас прийти до Тебе, хто хоче за твоїм голосом, так черпати воду благодаті Твоєї і відпущення гріхів наших і так, що відкинули безбожність і мирські похоті; цнотливо і безневинно, і праведно, і благочестиво прожити в нинішньому столітті, чекаючи на яву слави Твоєї, великого Бога і Спаса нашого, але не від справ наших врятуєш нас.

Але за Твоєю милістю і за оновленням Святого Духа Твого, благодаттю якого ми виправдані, спадкоємцями будемо вічне життя в Царстві Твоєму. І дай же нам з усіма святими прославити всесвяте ім'я Твоє з Отцем і з Пресвятим, і Благим, і твоїм живучим Духом нині і завжди, і на віки віків. Амінь.

Що не можна робити на Хрещення Господнє

  • Цього дня не можна бажати іншій людині зла, задумувати недобре, розводити злі плітки, засуджувати. Інакше все повернеться бумерангом.
  • Заборонено 6 січня позичати — можна віддати успіх і достаток.
  • Не рекомендується стригти волосся і нігті — можна свою долю зрізати, зіпсувати.
  • Не можна шити, в'язати та займатися іншими рукоділлями.
  • Не можна виносити сміття і загалом щось із дому.
  • Заборонено набирати воду у більших обсягах.
  • Не можна плакати, лити сльози. Інакше це призведе до нещастя.
  • Не можна розбавляти воду, яка була освячена у храмі, або змішувати торішню водохресну воду та нову.
  • Заборонено забруднювати воду.
  • Не можна заходити до будинку, залишивши взуття за порогом – до хвороби.
Читайте також:

Після обстрілів: як відновити сили та знайти спокій – поради від Андре Тана

У дитячих садках будуть серйозні зміни: влада впровадить нову реформу в дошкільній освіті

Які виплати отримають українці цього року та хто може розраховувати на 30 тисяч гривень

Накриють дощі, снігопади та хуртовина: коли в Україну нагрянуть морози - прогноз синоптиків