За інформацією, наданою Американською кардіологічною асоціацією (AHA), внесення кількох конкретних змін у спосіб життя може суттєво уповільнити процеси біологічного старіння, надаючи щонайменше шість-десять додаткових років активного та здорового життя.

Про це пише Fox News.

Найновіше дослідження зазначає, що поліпшення стану здоров'я серця відіграє ключову роль у уповільненні процесу старіння, що, у свою чергу, знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інших проблем зі здоров'ям. Автори наголошують, що поліпшення здоров'я серця не тільки зменшує ризик серцево-судинних захворювань, але також сприяє уповільненню біологічного старіння, що може збільшити тривалість активного життя.

Хоча хронологічний вік тісно пов'язаний з календарними роками, AHA використовує поняття фенотипного віку, що враховує як фактичний вік, а й маркери крові, що відбивають обмін речовин, запалення і функціональний стан органів.

Дослідження, в якому взяли участь 6500 осіб у середньому віці 47 років, виявило, що у людей зі здоровим серцево-судинним станом середній біологічний вік виявляється на шість років молодшим за їх фактичний вік. У той час як ті, хто має проблеми зі здоров'ям серця, старіють біологічно на чотири роки швидше.

Фахівці виділили вісім ключових факторів здоров'я серця, які впливають на процеси старіння:

  1. Дотримання здорового сну режиму.

  2. Чи не куріння.

  3. Регулярна фізична активність

  4. Дотримання здорового харчування.

  5. Підтримка здорової ваги тіла.

  6. Підтримка здорового рівня глюкози у крові.

  7. Підтримка здорового рівня холестерину.

  8. Підтримка здорового артеріального тиску.

Зазначається, що в міру покращення здоров'я серця відбувається уповільнення процесів біологічного старіння, що підтверджує принцип "доза-реакція". Це говорить про те, що навіть невеликі зміни в способі життя можуть мати клінічне значення та сприяти більш тривалому та здоровому життю.

Читайте також:

Рецепт на всі випадки життя: як приготувати швидку запіканку з пельменів, сиру та яєць.

Що потрібно знати про податок на квартиру та до чого готуватися власникам житла наступного року

Обов'язково це зробіть: як продовжити роботу звичайних батарейок, щоб не витрачати гроші на нові