Деякі українці мають можливість обирати вид пенсії, чи то пенсія за віком, чи за інвалідністю, залежно від їхніх власних обставин.

У різних ситуаціях один вид виплати може бути вигіднішим. Про це йдеться у матеріалі 24 канали.

Особи з третьою групою інвалідності, за наявності повного відпрацьованого стажу, можуть отримати більш вигідну пенсію за віком.

Крім цього, пенсія за інвалідністю ІІІ групи становить 50% від розміру пенсії за віком, що наразі дорівнює 1934 гривням. Однак мінімальний розмір пенсії за віком становить 2600 гривень (за наявності необхідного стажу), і в цьому випадку може бути найкращим вибрати пенсію за віком.

У випадку, якщо в особи встановлено І або ІІ групу інвалідності, існує велика ймовірність того, що виплати за інвалідністю перевищуватимуть розмір пенсії за віком.

Для переходу з одного виду пенсії на інший необхідно подати заяву до Пенсійного фонду України (ПФУ). Нові виплати розпочнуться з дати подання заяви на основі матеріалів пенсійної справи. Враховуватимуться додаткові документи про стаж або заробіток, які не враховані у пенсійній справі, включаючи період після призначення пенсії.

Розмір пенсії з інвалідності залежить від групи інвалідності:

  • Особам з інвалідністю І групи призначається 100% від розміру пенсії за віком.
  • Особам з інвалідністю ІІ групи виплачується 90% від розміру пенсії за віком.
  • Особам з інвалідністю ІІІ групи надається 50% від розміру пенсії за віком.

Важливо відзначити, що для виходу на пенсію за віком 60 років необхідно мати повний трудовий стаж – 35 років для чоловіків та 30 років для жінок.

Закон про державний бюджет України на 2024 рік внесе корективи у фінансове забезпечення низки соціальних виплат, зокрема, торкаючись розмірів прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Ці зміни впливають на систему пенсійного забезпечення певних категорій громадян.

Читайте також:

Готуйтеся вже зараз: що буде з пенсіями та зарплатами українців із 2024 року

Адже про це не всі знали: хто з українців може отримувати пенсію у розмірі 8000 гривень.

Що буде з пенсіями та зарплатами бюджетників у 2024 році: Шмігаль зробив гучну заяву