Багато хто вірить, що вживання келиха червоного вина може вплинути на здоров'я. Ця думка зумовлена ​​результатами досліджень, що вказують на можливість зниження ризику серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та раку при помірному споживанні червоного вина.

Про це пише Yahoo Life.

Тим не менш, Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що жоден рівень вживання алкоголю не є безпечним для здоров'я. Фактично ВООЗ віднесла алкоголь до категорії найвищого ризику, включаючи його до списку з азбестом, радіацією та тютюном.

Крім того, немає досліджень, які підтверджують, що потенційні позитивні ефекти помірного вживання алкоголю щодо серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу перевищують ризик раку, пов'язаний із тими самими рівнями споживання для індивідуальних споживачів, наголосили у ВООЗ.

Тим не менш, багато "експертів" продовжують рекламуватися червоне вино як найбільш корисний вид алкогольного напою для здоров'я. Фахівці розвіюють найпоширеніші помилки щодо корисності червоного вина.

Дослідник у галузі психології здоров'я Хізер Хаусенблас зазначає, що ідея про те, що вживання склянки червоного вина сприятливо позначається на здоров'ї серця, перегукується з епізодом програми "60 хвилин" 1991 року, де Морлі Сейфер згадував "французький парадокс". Після цього епізоду продаж червоного вина помітно зріс.

Термін "французький парадокс" придуманий вченими і заснований на ідеї, що французи, споживаючи їжу з високим вмістом жирів і вживаючи червоне вино, мають нижчий рівень серцево-судинних захворювань порівняно з американцями. Згідно з Сейфером, червоне вино може допомогти "вимити жирові відкладення" з організму.

Сертифікований дієтолог Джессіка Маркус вказує на кілька проблем з цим висновком: "Важко зробити причинно-наслідкові висновки в таких дослідженнях через безліч факторів, які можуть впливати на результати".

Дослідник Хаузенблас і Маркус відзначають кілька змінних, які слід враховувати в "французькому парадоксі", таких як рівень споживання цукру та оброблених продуктів, спосіб життя, включаючи фізичну активність, рівень ожиріння та соціальні зв'язки, які у французів, на їхню думку, більш стійкі ніж у американців.

Просування корисності червоного вина підтримується тим, що напій містить ресвератрол, який діє як антиоксидант, захищаючи організм від вільних радикалів, що викликають пошкодження клітин і здатні призвести до хронічних захворювань, таких як рак і серцево-судинні захворювання.

"Однак докази того, що червоне вино сприяє запобіганню захворюванням серця, досить слабкі. Дослідження ресвератролу проводилися на мишах, і для отримання терапевтичної дози людині довелося б випити понад 100 склянок! Це, очевидно, незбалансований аргумент”, - вважає Маркус.

Хаузенблас додає, що ресвератрол також міститься в інших продуктах, таких як чорниця, журавлина, арахіс, фісташки та темний шоколад.

Читайте також:

Рецепт на всі випадки життя: як приготувати швидку запіканку з пельменів, сиру та яєць.

Що потрібно знати про податок на квартиру та до чого готуватися власникам житла наступного року

Обов'язково це зробіть: як продовжити роботу звичайних батарейок, щоб не витрачати гроші на нові