Якщо вірити статистиці від ПФУ, то наразі максимальна пенсія в Україні складає 20 930 грн, а найнижчий розмір пенсії становить 2093 гривні. Точніше, це не зовсім мінімальна пенсія, а соціальна допомога для осіб, які до 65 років не напрацювали потрібного стажу і тепер не мають права на пенсійні виплати. А ось для пенсіонерів із повним трудовим стажем мінімальна пенсія починається від 2760 гривень. Проте навіть зараз деякі пенсіонери можуть отримувати щомісяця мінімальну пенсію 8 тисяч гривень.

Так, в Пенсійному фонді України нагадали про мінімальний розмір пенсії, доплати та пенсійний вік українцям, які постраждали від аварії на ЧАЕС.

Згідно з інформацією ПФУ, люди, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, можуть вийти на пенсію раніше. Для цього потрібно, щоб страховий стаж становив не менше 15 років.

Особи, які брали участь у ліквідації аварії, можуть вийти на пенсію раніше на 5, 8 або 10 років, залежно від часу, протягом якого вони працювали в зоні відчуження. Їхній пенсійний вік може бути скорочено додатково ще на три роки, якщо ліквідатор брав участь у підземних роботах, включно з роботами з особливо важкими або шкідливими умовами, переліченими у Списку №1, ухваленому КМУ 24.06.16 року. Або на один рік – якщо ліквідатор виконав роботи зі Списку №2.

Люди, які проживали або працювали в зоні відчуження, можуть вийти на пенсію раніше на строк від 1 до 10 років. На це впливає те, протягом якого періоду і в якій зоні відчуження вони працювали або проживали. Для них вік виходу на пенсію також може бути скорочено ще на рік за участь у роботах, зазначених у списках вище, або на два роки – якщо ці роботи проводилися під землею.
Що ж стосується суми коштів, яку людина буде отримувати, то Законом встановлено мінімальні розміри пенсії, нижче за які інваліди-чорнобильці не можуть отримувати.
Зокрема, з 1 березня 2023 року встановлено такі розміри пенсій залежно від групи інвалідності:
  • І група – 8187,48 грн.;
  • ІІ група – 6549,98 грн;
  • ІІІ група – 5048,95 грн.

Крім того, Законом передбачені додаткові доплати до пенсій залежно від категорії, до якої належить постраждала людина. Таких категорій всього чотири, і вони визначені відповідно до Постанови №970 КМУ. Найширші соціальні гарантії у представників першої категорії.

Перша категорія

Ліквідатори аварії на ЧАЕС з інвалідністю:

  • першої групи – 474,5 гривень,
  • другої групи – 379,6 гривень,
  • третьої групи – 284,7 гривень.

Люди, які проживали або працювали в зоні відчуження, з інвалідністю:

  • першої групи – 341,64 гривень,
  • другої групи – 227,76 гривень,
  • третьої групи – 170,82 гривень.

Інші категорії

Особи, які належать до другої, третьої та четвертої категорії отримують такі доплати:

  • друга категорія – 170,82 гривень,
  • третя категорія – 113,88 гривень,
  • четверта категорія – 56,94 гривень.

Діти, які отримали інвалідність або ті, хто був заражений променевою хворобою внаслідок аварії на ЧАЕС мають право на доплати 170,82 гривень.

Читайте також:

Що буде з пенсіями та зарплатами бюджетників у 2024 році: Шмигаль зробив гучну заяву

До 8 тисяч гривень надбавки: частина пенсіонерів можуть оформити збільшені виплати

Пенсії підвищать уже у січні: хто отримає більше, а кого це взагалі не торкнеться

Доведеться діставати заначки: держслужбовців та пенсіонерів уже готують до затримок виплат