Деяким українцям надається можливість не лише отримувати пенсію у розмірі 8 тисяч гривень, а й виходити на заслужений відпочинок раніше, залежно від їхньої участі у певних подіях.

Інформацією щодо цього поділився ПФУ.

Наприклад, особи, які працювали в зоні Чорнобиля і мають стаж роботи у цій зоні не менше 15 років, можуть піти на пенсію на 1-13 років раніше. Тривалість роботи в зоні відчуження визначає точну кількість років, на які раніше можна вийти на пенсію.

Також важливо зазначити, що ці ж особи, які брали участь у підземних роботах з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, можуть вийти на пенсію ще на 3 роки раніше. Особи, які отримали інвалідність через Чорнобильську аварію, мають право на пенсію у розмірі компенсації втраченого заробітку через роботу в зоні відчуження.

З 1 березня 2023 року встановлені мінімальні розміри пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської аварії:

  • І група – 8187,48 гривень;
  • ІІ група – 6 549,98 гривень;
  • ІІІ група – 5 048,95 гривень.

Крім цього, ліквідатори аварії на ЧАЕС з інвалідністю отримують додаткові надбавки, які визначаються індивідуально, та залежать від групи інвалідності:

  • І група – 180% прожиткового мінімуму;
  • ІІ група – 160% прожиткового мінімуму;
  • ІІІ група – 145% прожиткового мінімуму.

Також непрацездатні члени сім'ї померлого годувальника, які перебували на його утриманні, можуть отримувати 50% його пенсії на одну особу або 100% порівну на двох.

Такі заходи спрямовані на підтримку тих, хто постраждав та працював за умов підвищеного ризику для суспільства. Запровадження вигідних змін до пенсійних виплат для тих, хто працював у зоні Чорнобиля та стикається з наслідками аварії, є важливим кроком держави у забезпеченні соціальної підтримки цієї категорії громадян.

Читайте також:

Доведеться діставати заначки: держслужбовців та пенсіонерів уже готують до затримок виплат

Дуже хороша підтримка: жителям якихось шести областей виплатять по 10 тисяч гривень

До 50 тисяч гривень до рук: українцям, які постраждали від війни, виплатять новий вид допомоги