Деякі громадяни пенсійного віку звільнені від сплати комунальних послуг. Ця пільга поширюється на осіб, які мають певну професію до виходу на пенсію, переважно у сільських районах.

Про це повідомляється у заяві Пенсійного фонду України.

Працівники державних та комунальних закладів культури, а також особи з досвідом роботи у певних сферах (педагоги; медики; працівники бібліотек та музеїв; фармацевти; екологи) мають право на цю пільгу.

Стандарти фінансового забезпечення є також важливим чинником отримання цієї пільги. Громадяни, які претендують на звільнення від плати за комунальні послуги, повинні мати дохід, який не перевищує 3 760 гривень на місяць на особу, що є актуальним показником на поточний 2023 рік. Ця допомога надається протягом 12 місяців з моменту її затвердження.

Процедуру подання заяви на отримання пільги може бути здійснено через Пенсійний фонд України як офлайн, так і онлайн. Також можна скористатися програмою Дія для зручної реєстрації запиту. Необхідні документи включають трудову книжку або довідки, що підтверджують роботу за зазначеними спеціальностями в сільській місцевості, довідку про місце проживання в сільській місцевості та посвідчення особи.

Згідно з прогнозом Національного банку України, очікується збільшення вартості комунальних послуг у країні. Зокрема, можуть подорожчати газ, гаряча вода та опалення. Однак передбачається, що це станеться не раніше 2025 року після завершення дії мораторію на підвищення тарифів на ЖКГ. Протягом наступного 2024 року українці платитимуть за ці послуги за чинними тарифами.

Повідомляється, що в Україні спостерігається зростання вартості кількох послуг ЖКГ. За останній рік, з листопада 2022 року по листопад 2023 року, тарифи збільшилися на 13%.

Читайте також:

Вже наступного сезону: Кабмін ухвалив важливе рішення щодо тарифів на світ

В "Нафтогазі" зробили важливе попередження: не всім українцям надходять платіжки за газ – що треба робити

Майже 70%: в Україні зросла ціна на комунальні послуги. За що доведеться відвалити круглу суму