Фінансові установи акцентують увагу на впровадженні власних програм автокредитування, іпотеки та кредитування малого та середнього бізнесу.

За словами першої заступника голови правління ГЛОБУС БАНКУ, Олени Дмитрієвої, за сприятливих економічних умов в Україні очікується додаткове зниження облікової ставки до 14–12%, пише Pro Гроші.

Це стимулює комерційних банків розширювати кредитні програми, надаючи вигідніші умови клієнтам. Тому у 2024 році можна прогнозувати зниження ставок на банківські кредити на 2–4%, залежно від типу кредиту, строку погашення та початкового внеску.

Щодо державних кредитних програм, вона наголосила на активній участі комерційних банків у реалізації таких програм, як "5-7-9", "Доступний факторинг", "Енергодом" та "єОселя". Вона повідомила про успішне поновлення видачі кредитів об'єднаним співвласникам багатоквартирних будинків (ОСББ) та висловила надію на видачу понад 200 млн гривень кредитів за програмою "Енергодом" 2024 року.

Керівництво банку висловило прогнози щодо планів зміни деяких державних пільгових програм, зокрема "5-7-9" та "єОселя". На їхню думку, "5-7-9" може пройти певну "ревізію" і розширити свій вплив на регіони з підвищеним військовим ризиком та на галузі, які ще не повністю відновилися після великого вторгнення. Що стосується "єОселя", ефективність програми залежатиме від обсягу фінансування та її популяризації серед забудовників житла.

Дмитрієва сподівається, що у 2024 році частка кредитів за програмою "єОселя" на ринку первинного житла збільшиться до 20–25%.

Попит на кредити зростає у межах пільгових умов, а й за стандартних пропозиціях. За інформацією Національного банку України, пік кредитних збитків, пов'язаних із війною, вже подолано, і банки виявляють значний інтерес до надання кредитів, готові взяти на себе помірні ризики та ефективно керувати проблемами у сфері заборгованості.

Читайте також:

Заберуть права і не дадуть кредиту: у Раді придумали, як карати українців за неявку до ТЦК

Ну от і дочекалися: в Україні змінять ставки за кредитами та депозитами. До чого готуватися

ПриватБанк порадував новою програмою: кредити доступні без комісії