У 2024 році випускники матимуть змогу обирати предмети української літератури та географії під час складання Національного мультипредметного тесту (НМТ).

Згідно з законом "Про внесення змін до деяких законів України про державну підсумкову атестацію та вступну кампанію 2024 року", який набрав чинності 27 грудня.

Згідно з новими правилами, тестування стане обов'язковим з трьох предметів: української мови, математики та історії України. На додаток до цих обов'язкових предметів учні також зможуть обирати один із таких предметів: іноземну мову, біологію, фізику, хімію, українську літературу та географія. Минулого року випускники НМТ складалися з двох обов'язкових предметів та одного предмета на вибір.

У попередньому навчальному році тестування після закінчення школи включало відповіді на завдання з двох обов'язкових предметів (українська мова та математика) та одного предмета на вибір: історія України, іноземна мова, біологія, фізика чи хімія.

Раніше, 8 листопада поточного року, народні депутати ухвалили законопроект №10092, який дозволяє вступати до вишів у 2024 році на основі результатів ЗНО 2021 року або НМТ у період з 2022 по 2024 рік.

Також варто зазначити, що кількість балів, набраних випускниками на НМТ, впливатиме на суму грантів, які зможуть отримати для навчання в університеті. Залишок вартості навчання студент має сплатити самостійно, скористатися пільговим кредитом або соціальним грантом. Це спрямоване на створення конкуренції між ВНЗ та підвищення якості освіти відповідно до планів Міністерства освіти і науки України.

З 2027 року зміниться система навчання у школах. Зокрема, Міністерство освіти і науки України планує скоротити кількість навчальних предметів із 20 до 10-11. Після завершення 10-го класу учням буде надано можливість вибирати предмети на свій вибір із запропонованого списку.

Читайте також:

Батьків попередили: змінилися правила підсумкової атестації для випускників шкіл

Скорочення предметів і не лише: що чекає на українських школярів. Важливі нові правила

Студентам видаватимуть соціальні стипендії: що про це відомо