Стало відомо, що сили оборони України знищили в порту окупованої Феодосії великий десантний корабель "Новочеркаськ". Він міг перевозити дрони типу "Shahed".

Великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ" був атакований близько 02.30 26 грудня крилатими ракетами.

Про це повідомив Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук у своєму Telegram-каналі.

"А флоту на Росії стає все менше! Цього разу услід за флагманом ЧФ РФ - крейсером "Москва", прямує великий десантний корабель "Новочеркаськ", - написав він.

Генерал-лейтенант подякував пілотам Повітряних Сил та усім причетним за філігранну роботу.

"Одягайте штани і "по-домашнєму уєзжайтє" з нашого Криму, поки ще не пізно!" - додав Олещук.

У соцмережах можна побачити безліч фото та відео серйозної пожежі, на них чути звуки вибухів та детонації.

А ось моніторингова група "Кримського вітру" з посиланням на дані супутників повідомляє, що у Криму після підриву великого десантного корабля "Новочеркаськ" у ніч проти 26 грудня пожежі спостерігали не лише в порту Феодосії, а й поряд із ним. Так, було зафіксовано два осередки пожежі в порту і три за його межами.

Окупаційна влада півострова вже заявила, що територію порту оточили, пожежу локалізували, а детонацію нібито припинили.

«Ми бачимо наскільки потужний був вибух, яка була детонація. Після такого вижити кораблю вкрай важко», — речник ПС Юрій Ігнат.

Що саме на ньому було, «шахеди» чи боєприпаси — «дізнаємось пізніше». Також у ПС не підтверджують знищення під час атаки двох українських Су-24, про що заявляли в Міноборони РФ.

Довідка:

  • Великий десантний корабель "Новочеркаськ" - це корабель проекту 775, який будувала для СРСР соціалістична Польща з 1974 по 1991 рік з урахуванням можливості проведення операцій в океані. Він призначений для висадки морського десанту на необладнане узбережжя та перекидання морем військ та вантажів. А ще " Новочеркаськ" був здатний транспортувати різні види бронетехніки, включаючи танки.

До слова, такий же точно український корабель "Костянтин Ольшанський" російські війська захопили в Криму в 2014 році.

Перша спроба атакувати ВДК "Новочеркаськ" була 24 березня 2022 року в порту окупованого Бердянська. Тоді, на початку повномасштабної війни в Україні, "Новочеркаськ" було лише пошкоджено під час удару, сьогодні ж корабель окупантів добили.

Читайте також:

Доведеться з цим упокоритися: хто з українців залишиться без пенсійних виплат через роботу

Емоційний момент: Дан Балан звернувся до українців на своєму першому концерті з 2022 року

Численні спалахи на Сонці: наймасштабніша магнітна буря незабаром накриє Землю. Як правильно підготуватися до удару

Мобілізація заробітчан та "утікайчиків": які наслідки загрожують чоловікам, які ігноруватимуть вимоги ТЦК за кордоном