Народний депутат України Вадим Івченко розкрив обговорення оновленої версії закону про мобілізацію, наголосивши на необхідності запровадження військового обліку для українців за кордоном.

Про це пише «ТСН»

В інтерв'ю Івченко виклав пропоновану систему, уточнивши, що всі чоловіки отримають військовий квиток та пройдуть переідентифікацію до ТЦК.

Ця реєстрація визначатиме осіб на основі їх придатності для різних посад, наприклад, чиновників, державних службовців або осіб, які беруть участь в оборонному провадженні, відносячи їх до категорії «зареєстрованих».

"Ми вводитимемо яеякий військовий облік, тобто всі чоловіки повинні отримати, скажімо, картку військового обліку і повинні пройти, скажімо так, переідентифікацію в ТЦК. Чи це народний депутат, чи це чиновник, чи це будь-яка інша "броньована" особа". Тобто в цьому обліку буде записано, що там годиться те, те, те, але він "заброньований". Він – народний депутат, він – міський голова, він, я не знаю, працює на підприємстві оборонного провадження, тобто має "бронь" і так далі. А всі інші будуть групуватися, скажімо, у кількості й надалі виділятимуться ті, які за потреби Генерального штабу мають бути мобілізованими", - розповів він.

Івченко пояснив, що цей процес військового обліку поширюватиметься на осіб, які перебувають за кордоном. Непроходження цієї ідентифікації спричинить наслідки, включаючи відмову в наданні консульських послуг.

Це може бути пов'язане з неможливістю отримати новий паспорт, надати консульські послуги, такі як видача довіреності або віддалено вирішувати юридичні питання в Україні.

Більше того, відбудуться зміни у банківських послугах: банкам знадобиться нове посвідчення особи, яка включає військовий облік. Недотримання може призвести до деактивації банківських карток.

"Одним із наслідків, наприклад, може бути — не надаватимуться консульські послуги, тобто якщо прострочений паспорт, ніхто новий не надасть. Він (людина — ред.) не зможе робити консульські послуги у вигляді доручення, тому що багато хто робить доручення на суди в Україні, щоб або продати майно, або, даруйте, якось подарувати і т.д. Цього теж не може бути зроблено", - додав чиновник.

Пропонований процес ідентифікації спрямований на те, щоб особи, які перебувають за кордоном, відповідали встановленому військовому обліку та відповідним чином оновлювали їхній статус.

Івченко підкреслив, що інваліди також підлягатимуть військовому обліку, навіть якщо вони належать до 2-ї чи 3-ї групи інвалідності, що вказує на можливість мобілізації залежно від обставин та вимог Генерального штабу.

Загалом план передбачає створення комплексної системи військового обліку для полегшення ефективної ідентифікації та потенційної мобілізації осіб за кордоном.

"Це означає, що можуть вимкнутись навіть банківські картки. Тобто фізично та людина, яка перебуває за кордоном, вона має пройти цю ідентифікацію. Якщо в нього все гаразд, він виїхав за кордон за певними документами. Ви ж бачите, до речі, Генеральний штаб просить, щоб усунути з демобілізації людей, точніше, прибрати тих, хто не підлягає мобілізації, людей із другою групою інвалідності. Тобто фактично, якщо ти виїхав із третьою групою чи з другою, то, згідно з новим (майбутнім – ред.) законом, все одно ти проходиш військовий облік, але вже ти будеш тією людиною, яка, можливо, буде мобілізована", — резюмував нардеп.

Читайте також:

Грошей на картці не буде вже наступного ранку: що треба знати, щоб не залишитися без грошей на свята

Щедрівка у стилі Тіни Кароль: як співачка вдихнула нове життя в український фольклор

Це дуже просто: як вивести плями зі скатертини після серйозного застілля