До кінця 2024 року готівковий курс долара США в Україні потенційно може сягнути 42 гривень. Незважаючи на початкові побоювання, цей сценарій розглядається з певною часткою прагматизму.

Про це пише «obozrevatel»

Враховуючи, що більше половини видатків бюджету буде забезпечено за рахунок міжнародної допомоги, помірна девальвація гривні вважається за розумну. Цікаво, що в українському бюджеті на 2024 рік закладено середній курс 40,7 гривні.

Фінансовий аналітик Олексій Козирєв описав причину можливої ​​девальвації. Він підкреслив, що такий крок піде на користь бюджету, особливо в плані мит та платежів, прив'язаних до офіційного обмінного курсу.

У разі стагнації експортних умов Національний банк України (НБУ) швидше за все компенсує різницю на міжбанківському ринку за допомогою інтервенцій, що впливають на ринкові ставки.

Козирєв зазначив, що з об'єктивної точки зору курс 42 грн/долар на кінець 2024 року відповідав би цілям Мінфіну. За рахунок невеликої девальвації бюджет може отримати значні кошти у гривні.

Крім того, валютна переоцінка золотовалютних резервів позитивно вплине на баланс НБУ.

"Тому, якщо дивитися об'єктивно, 42 грн/долар на кінець 2024 року – це більш-менш той курс, який влаштовуватиме Мінфін – бо через невелику девальвацію отримання коштів у гривні бюджет буде більшим. ... Також валютна переоцінка золотовалютних резервів – і в балансі НБУ вона буде позитивною", – пояснив аналітик.

Однак він визнав, що зростання курсу долара може мати негативні наслідки, зокрема призвести до зростання цін.

Сергій Мамедов, голова правління банку «Глобус», поділився своїми думками, висловивши оптимізм щодо підходу НБУ у 2024 році. Він підкреслив прихильність банку до збалансованої та ефективної політики, спрямованої на приведення обмінних курсів у відповідність до об'єктивних економічних умов.

Мамедов відзначив тенденцію до «єдиного» обмінного курсу на готівковому ринку, що скорочує диспропорції між безготівковими та готівковими курсами, що свідчить про прогрес у напрямі повної лібералізації валютного ринку.

Це, на його думку, може стати вирішальним фактором для більш динамічного економічного розвитку країни.

"Створення основи для "єдиного" курсу на готівковому ринку та скорочення різниці між безготівковим та готівковим курсами свідчить про те, що валютний ринок перебуває на шляху до повної лібералізації. Саме ж вільне курсоутворення може стати найважливішим чинником для активнішого розвитку економіки країни", – зазначив банкір.

Читайте також:

Щоб не довелося купувати нову гуму щороку: як часто потрібно регулювати розвал-сходження у вашому авто

Без роботи точно не залишитеся: кого компанії найматимуть 2024 року. Список професій

Цифра здивує вас: скільки поляків готові піти добровольцями, якщо Росія нападе на Польщу