В Україні ситуація на готівковому валютному ринку тісно пов'язана з динамікою міжбанківських операцій, у чому сходяться думки експертів та аналітиків ринку.

Курс долара, що становить особливий інтерес для громадян, продовжує корелювати зі змінами на міжбанківській валютній біржі, при цьому Національний банк України підтримує контрольовану девальвацію.

На ранок 21 грудня середній курс долара в Україні піднявся на 35 копійок, досягнувши позначки 38,25 гривні, а курс євро також зріс на 45 копійок, склавши 41,90 гривні. В обмінних пунктах середні ціни на долар та євро дорівнюють 37,75 та 41,20 гривень відповідно.

На міжбанківській валютній біржі 21 грудня спостерігається рівень курсу в межах 37,68-37,70 гривень (купівля-продаж), що свідчить про зростання на 7 копійок порівняно з попереднім днем. Нацбанк також знову підвищив офіційний курс долара, встановивши його на рівні 37,5516 гривень за 1 долар (зростання на 0,2311 гривень), а курс євро становив 41,0664 гривень за 1 євро (зростання на 0,1445 гривень).

Тарас Лісовий, начальник департаменту казначейства "Глобус Банку", наголошує, що поточну ситуацію на валютному ринку формує міжбанківська валютна біржа, де застосовується режим "керованої гнучкості" з втручанням Нацбанку для балансування попиту та пропозиції. За останній тиждень курс долара виріс приблизно на 70 копійок як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Прогнозується, що курсова різниця між міжбанківським та готівковим ринком може скоротитися, і останніми роками вона може наблизитися до нуля. Згідно з прогнозами Лісового, цього тижня (до 24 грудня) курсовий коридор на готівковому ринку коливатиметься в межах 36,8-37,8 грн/долар та 39-41 грн/євро.

З урахуванням поточних коливань та втручання Нацбанку, Лісовий передбачає наступну картину на валютному ринку:

  • Валютні зміни на міжбанку в межах 37-37,75 грн/долар та 39-40,5 грн/євро;
  • Мінімальна різниця між курсами купівлі та продажу на міжбанку – до 0,1 грн;
  • Поточні коливання міжбанку до 0,2 грн;
  • На готівковому ринку межі курсових змін у районі 37-38 грн/долар та 39-41 грн/євро;
  • Різниця між курсами купівлі та продажу валюти як на міжбанку, так і на готівковому ринку не перевищить 0,2 грн.

З урахуванням недавнього зниження курсу долара очікується його можливе подальше зростання. Проте прогнози залежать від попиту та пропозиції, які формуватимуть ринкову ситуацію у найближчі 1-2 місяці. Міністерство фінансів України передбачає коливання курсу долара до кінця наступного року в межах від 36,6 гривень до 40-41 гривень за долар. Аналітики розглядають три основні сценарії динаміки національної валюти до кінця 2024 року, називаючи помірну девальвацію найімовірнішим варіантом.

Таким чином, вартість гривні, ймовірно, трохи зменшиться щодо інших валют, проте залишиться в межах прийнятного діапазону.

Читайте також: