Як би прикро це не звучало, але через війну близько 12 млн українців втратили домівки. При цьому за весь період бойових дій з України за кордон могло виїхати до 20% населення, тобто кожен п’ятий українець. Так, за даними дослідження Громадської мережі ОПОРА, майже половина біженців зараз у: Польщі - 22%, Німеччині - 14,6%, США - 11%. Також багато громадян України знайшли прихисток у Чехії - 7,9%, Італії - 5%, Канаді - 4,9%, Іспанії - 3,4% та в інших державах. Однак останнім часом все більше людей повертається назад.

Прикордонники фіксують поступове збільшення потоку осіб та транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон України. Це пов'язано з наближенням різдвяних та новорічних свят, повідомили в Державній прикордонній службі.

За інформацією ДПСУ, кількість пропущених осіб за тиждень зросла більш ніж на 80 тис., транспорту - на 13,5 тис. порівняно з попереднім тижнем.

"Динаміка перетину кордону свідчить про незначну перевагу в'їзду громадян в Україну над виїздом. Натомість загальне збільшення пасажиропотоку відзначається як на в'їзд, так і на виїзд з України, через що на окремих напрямках фіксується і накопичення транспорту в обох напрямках», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за ці вихідні, 16-17 грудня, кількість перетинів кордону України на добу становила понад 100 тис. осіб та близько 24 тис. транспортних засобів. У той час як за минулі вихідні, 9 та 10 грудня, прикордонники оформляли в середньому за добу 83 тис. осіб та 20 тис. транспортних засобів.