В Україні існує можливість здешевлення кредитів у 2024 році, прогнозує голова правління банку "Глобус" Сергій Мамедов.

Про це пише «obozrevatel»

Сприятливі умови для цього зниження залежать від потенційного зниження Національного банку (НБУ) облікової ставки, яка нині становить 15%. Якщо НБУ знизить облікову ставку до діапазону 14-12%, банки матимуть змогу залучати кошти з меншими витратами, що дозволить знизити ставки за кредитами.

Якщо НБУ знизить облікову ставку до 14-12%, це може стимулювати банки розвивати кредитування на вигідніших умовах для позичальників.

Мамедов прогнозує, що у стабільній економічній ситуації ставки за кредитами можуть знизитися в середньому на 3-4%. Це зниження торкнеться різних кредитних програм, включаючи споживчі кредити, автокредити та спільні іпотечні програми із забудовниками.

"При зниженні облікової ставки ще на 2-4 п.п. вартість кредитів громадян знизиться. За попередніми оцінками, залежно від виду кредиту та першого внеску щодо нього ставки можуть скоротитися в середньому на 3-4%. Головним чином це стосується споживчих та автокредитів, а також спільних іпотечних програм комерційних банків з девелоперами для придбання житла на стадії будівництва", – зазначив Мамедов.

Хоча кредити можуть стати дешевшими, очікується відповідна корекція ставок за депозитами. Доходи за гривневими депозитами можуть знизитись на 2-3%.

Незважаючи на це, Мамедов наголошує, що розміщення коштів у банках залишиться привабливим способом для громадян зберегти та потенційно примножити свої заощадження, особливо в умовах низької інфляції.

"Однак в умовах низької інфляції розміщення коштів у банках залишатиметься найбільш привабливим способом для більшості громадян не лише зберегти, а й примножити власні заощадження", – пояснив експерт.

Важливо, що економічні умови та політика центрального банку можуть вплинути на ці прогнози, а фактичні результати можуть змінюватись в залежності від майбутнього розвитку української економіки.

Читайте також:

Готуємось до наступного сезону: як правильно висадити перець у відкритий ґрунт, щоб збирати врожай відрами

Іменини 20 грудня: кого треба привітати із Днем ангела. Список імен

Вікна завжди будуть чистими і без розлучень: хитрість, завдяки якій ви їх митимете раз на рік