Якщо вірити інформації від Організації економічного співробітництва та розвитку, то якщо жінки залишаються вдома з дітьми на повні два роки, їх уміння та знання старіють, а шанси повернутися на ринок праці різко знижуються. Так, наприклад, у Франції жінки, які просиділи рік у відпустці для догляду за дитиною, заробляють на 7-17% менше, ніж раніше, а в Німеччині — на 6-20% менше. В Україні такого немає, навіть держава дуже багато робить для того, щоб жінка могла успішно реалізувати себе в трудовій сфері і як мама.

І справді, в жодній країні світу немає такої тривалої відпустки для догляду за дитиною, як в Україні. За законом, нашим жінкам можна залишатися вдома із збереженням робочого місця до досягнення дитиною віку 3-х років.

Однак за фактом багато мами виходять на роботу раніше, ніж треба. Причини цього у кожної свої - брак грошей, небажання сидіти вдома чи втратити кваліфікацію тощо.

ДПС у Львівській області розповіла, у яких випадках жінці не можна відмовляти у працевлаштуванні, які відпустки та пільги їм надаються за Законом та інші важливі нюанси .

Уявимо, що на вакансії якогось підприємства відгукнулися вагітна жінка, мати дітей до 3 років, мати дитини до 14 років або дитину з інвалідністю, а також особа, яка виховує дитину до 14 років без матері. Виявляється, жоден із цих випадків не може стати відмовою у прийнятті на роботу.

З цих причин забороняється знижувати працівникам заробітну плату.

Якщо робітниця вагітна або має дітей до 3 років і не може виконувати свої обов'язки, підприємство має перевести її на більш легку та безпечну роботу, знизити норму виробітку із збереженням середньої зарплати.

Також забороняється вимагати від жінки з дитиною працювати вночі (з 10 години вечора до 6 години ранку), у понаднормові години та вихідні або їздити у відрядження. Якщо у жінки є старші діти — від 3 до 14 років або вона доглядає дитину з інвалідністю, за бажанням вона може працювати понаднормово або їздити у відрядження. Ці вимоги поширюються на працівників, які виховують малолітніх дітей без матері.

Відпустки, що надаються вагітним жінкам та працівникам з дітьми:

  • оплачувана відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • одноразова оплачувана відпустка при народженні дитини;
  • відпустка по догляду за дитиною;
  • відпустку працівникам, які усиновили дитину (дітей);
  • додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи, А І групи.

Читайте також:

Нові зарплати військових: скільки платитимуть з 1 грудня і від чого залежатимуть суми

Українцям розповіли про зліт середньої зарплати: скільки тепер платять

Росіяни вже скриплять зубами: ціни в магазинах злетіли, зарплати впали, а рубль знецінився

Яку пенсію ви зможете отримати, якщо працюєте на мінімальну зарплату