Ні для кого не секрет, що чинні керівники Ізраїлю та Росії, Беньямін Нетаньяху та Володимир Путін, мають тривалу історію досить дружніх стосунків, оскільки обидва сповідують правоконсервативні погляди. Ось тільки відносини між ними різко погіршилися після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня.

І ось 10 грудня стало відомо, що між прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху та президентом Росії Володимиром Путіним відбулася телефонна розмова. Більше того, Нетаньяху залишив засідання уряду, щоб поговорити з Путіним.

Як повідомив офіс Нетаньяху, упродовж приблизно 50 хвилин лідери двох країн обмінювалися взаємними претензіями.

Зазначимо, що поки що не повідомляється, хто ініціював розмову.

Так відомо, що Нетаньяху висловив "невдоволення" антиізраїльською позицією Росії в ООН та на інших форумах та "гостру" критику "небезпечного співробітництва" між Росією та Іраном.

"Прем'єр-міністр висловив невдоволення антиізраїльською позицією російських представників в ООН та на інших майданчиках", - повідомила ізраїльська сторона.

У свою чергу Кремль повідомив, що Путін висловив своє незадоволення діями ізраїльської армії у Газі.

"У центрі уваги була гостра ситуація в зоні палестино-ізраїльського конфлікту і, зокрема, катастрофічна гуманітарна ситуація в секторі Газа. Володимир Путін підтвердив принципову позицію неприйняття та засудження тероризму у всіх його проявах. Водночас дуже важливо, щоб протидія терористичним загрозам не призводила до таких тяжких наслідків для цивільного населення”, – заявили у Кремлі.

Втім, це не завадило у телефонній розмові главі ізраїльського уряду висловити подяку Росії за зусилля зі звільнення з полону ХАМАС одного заручника, який має одночасно російське та ізраїльське громадянство.

Також Нетаньяху попросив Росію чинити тиск на Червоний Хрест, щоб той домагався доступу до заручників та передачі їм ліків. У відповідь Путін висловив готовність сприяти мирному врегулюванню між Ізраїлем та ХАМАС.

До речі, після розмови прем'єр Ізраїлю Нетаньяху звернувся до прихильників ХАМАС

"За останні дні нашим силам здалися десятки терористів ХАМАС. Вони складають зброю та здаються нашим героїчним воїнам. Це займе більше часу, війна у розпалі, але це початок кінця ХАМАСа. Я говорю терористам ХАМАС: все скінчено. Не вмирайте за Сінвар (лідер ХАМАС). Здавайтеся зараз», - заявив він.

Нагадаємо, що три дні тому, 8 грудня, перший заступник постійного представника РФ в ООН Дмитро Полянський на засіданні Ради Безпеки назвав дії Ізраїлю в Секторі Газа "злочинами проти людяності".

Читайте також:

У мережі показали, як виглядає батьківщина Шойгу: злидні, безробіття та вкрадена залізниця. Відео

Невже продаватиме картоплю та насіння? Лукашенко насмішив своєю поїздкою до Африки

Названо два українські міста, які росіяни хочуть захопити до виборів Путіна, щоб він був переможцем

Потім не скаржтеся, що немає грошей у сім'ї: чому ніколи не можна викидати свій старий гаманець