Ні для кого не секрет, що зараз мінімальна місячна зарплата в Україні становить 6700 грн. І ось стало відомо, що у 2024 році мінімальна зарплата суттєво збільшиться.

Так, у вересні уряд затвердив проект бюджету на наступний рік, а 9 листопада Верховна Рада його затвердила. Дефіцит бюджету 2024-го складе близько 43 млрд доларів, але все ж таки уряд наважився переглянути соціальні стандарти.

З 1 січня 2024-го в Україні нарешті підвищать мінімальну зарплату – з 6700 до 7100 грн.

"Бюджет так і складали, щоб не так різко підвищувати мінімальну зарплату та подивитися, що вийде. Найбільше це вплине на зарплати, які декларуються і з яких сплачуються податки. Це надходження ЄСВ дуже сильно вплине. Ми маємо дуже багато платників на мінімальному ЄСВ. Безпосередньо має збільшитися зарплата у бюджетній сфері. А зарплати бюджетників фінансуються із донорської допомоги”, – розповідає OBOZ.UA кандидат економічних наук Лідія Ткаченко.

Фактично це був вимушений крок, без цього неминуче відбуватиметься зростання рівня бідності. Крім того, саме підвищення мінімальної зарплати є драйвером зменшення частки тіньових зарплат. Навіть під час повномасштабної війни більшість роботодавців практикує виплату "сірих зарплат". Тож підвищення мінімалки сприятиме збільшенню податкових надходжень.

Старша наукова співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень при НАН України Людмила Черенько розповідає: таким підвищенням уряд фактично планує "заморозити" ту ситуацію, яка є зараз. Але вже у квітні передбачено більшу індексацію.

Наразі українці мають заробляти не менше 6700 грн на місяць. Це встановлений законодавством рівень для тих, хто працює повний робочий день. Але цього замало. У січні 2022 року в Україні мінімальна зарплата становила 6500 грн. Кумулятивний (сукупний) рівень інфляції протягом двох років становить 37,2%. Тобто заробітна плата мала вирости до 8918 грн тільки для того, щоб компенсувати зростання цін. Але й до повномасштабної війни та різкої інфляції мінімальна зарплата в Україні була меншою за реальну потребу.

Читайте також:

Нові зарплати військових: скільки платитимуть з 1 грудня і від чого залежатимуть суми

Українцям розповіли про зліт середньої зарплати: скільки тепер платять

Росіяни вже скриплять зубами: ціни в магазинах злетіли, зарплати впали, а рубль знецінився

Яку пенсію ви зможете отримати, якщо працюєте на мінімальну зарплату