Якщо вірити авторитетним експертам, то нинішня ситуація на українському фінансовому ринку сприяє помірній та керованій девальвації валюти. Однак, у 2024 році на фінансовий ринок України очікують нові випробування і в кінці 2024 року долар може зрости до 41 гривні.
Ні для кого не секрет, що на стан української економіки зараз дуже сильний вплив має міжнародна підтримка, оскільки ці кошти становлять значну частину бюджету України. Так, наприклад, згідно з затвердженим урядом планом, у 2024 році очікувана сума надходжень від країн-партнерів має становити 41 мільярд доларів.
Саме за таких умов українські парламентарії затвердили у бюджеті - 2024 вартість долара у розмірі 40,7 грн/дол.
В свою чергу головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан на RAU Summit 2023 у Києві поділилась більш оптимістичним прогнозом.
Так, нв її переконання, 2024 року гривня дещо ослабне, але середній курс за рік очікується на рівні 37,3 грн/$1 порівняно з 36,5 грн/$1 цього року.
За словами Білан, зовнішня підтримка призведе до нарощування золотовалютних резервів Національного банку України (НБУ), дозволить йому й надалі послаблювати валютні обмеження, і дозволяти гривні рухатися в один і інший бік більше, ніж зараз.
"Буде невелике ослаблення до 37,3 грн./$1 у середньому за рік. У принципі, я бачу, що зараз консенсус серед аналітиків, середній прогноз, рухається до нашого: зараз останні дані — це 37,9 грн/$1 у середньому за рік",— сказала Білан, зазначивши при цьому, що умовою позитивної оцінки є надходження міжнародної допомоги у запланованих розмірах.

"Ми очікуємо, що наші партнери нададуть $40 млрд міжнародної прямої підтримки до бюджету", - заявила представник Dragon Capital, зазначивши, що це дозволить утримати ситуацію на валютному ринку під контролем.

А от економіст Олег Пензин нагадує, що якщо не буде належної допомоги, яку депутати заклали в державний бюджет, то українців чекатиме падіння курсу.

"Питання надзвичайно дискусійне. Тому що на сьогоднішній момент немає підтвердження як мінімум 25 мільярдів, які ми очікуємо. Якщо не буде макрофінансової допомоги в належній кількості для того, щоб забезпечити соціальні виконання, взяті на себе державою, є єдиний шлях — це друкування грошей. Ми з вами мали аналогічний приклад у 2022 році, коли держава надрукувала 400 млрд гривень для того щоб перекрити соціальні потреби у зв’язку з відсутністю своєчасного макрофінансування. Що сталося у нас з курсом? З 26 він став до 40", — каже Олег Пензин.

Читайте також:

Церковне свято 10 грудня: намагайтеся не брати до рук гострих предметів – будуть лиха

Проблеми з'являться на рівному місці: названо помилки, яких не варто допускати водію, якщо зупинила поліція

Названо два українські міста, які росіяни хочуть захопити до виборів Путіна, щоб він був переможцем

Потім не скаржтеся, що немає грошей у сім'ї: чому ніколи не можна викидати свій старий гаманець