Нещодавно голова СБУ Василь Малюк розповідав, що на одному з підземних виробництв українці налагодили виготовлення морських надводних дронів. Йдеться про морські дрони, які у липні 2023 року пошкодили Кримський міст. І ось стало відомо про ще одне застосування морських дронів "SeaBaby" ("Морський малюк").

Так, 14 вересня 2023 року Міноборони РФ повідомило про "безуспішну" спробу ЗСУ атакувати ракетний корабель "Самум".

Довідка:

  • "Самум" - російський малий ракетний корабель на повітряній подушці проекту 1239 року. Знаходиться у складі 41-ї бригади ракетних катерів Кримської військово-морської бази Чорноморського флоту. Він є найбільшим у своєму підкласі у практиці російського та світового кораблебудування швидкохідним бойовим кораблем, який використовує гідродинамічну платформу — катамаран з аеростатичною повітряною розвантаженням.

При цьому Ukrainian Front у Twitter опублікували фото російського ракетного корабля на повітряній подушці Самум після того, як у нього вдарили у Чорному морі експериментальним морським дроном Служби безпеки України.

"Фотографія буксирування малого російського ракетного корабля на повітряній подушці Самум, який був атакований українськими військово-морськими дронами", - йдеться у повідомленні.

За знімком видно, що росіянам довелося відбуксувати "Самум" на ремонт "з великим диферентом на корму та креном на правий борт". Швидше за все, морський дрон "SeaBaby" потрапив у задню праву частину судна, завдавши значних пошкоджень, через що корабель втратив хід.

Звернемо увагу, що після атаки морського дрона Самум, ймовірно, не в змозі самостійно пересуватися, тому його відводять у безпечне місце одразу два буксири.

Зазначимо, що, судячи з усього, фото зроблено в акваторії захопленого окупантами РФ Севастополя.

Нагадаємо, що внаслідок нічної атаки 13 вересня на судноремонтному заводі в Севастополі було пошкоджено великий десантний корабель та підводний човен ВМС окупантів.

Читайте також:

Обвів навколо пальця: Кім Чен Ин віддасть Путіну снаряди, які будуть вибухати прямо у стволах російської артилерії

Путін дуже наляканий, точку неповернення пройдено: у ГУР розповіли про те, що відбувається в Кремлі

У Лаврова нарешті визнали, що Крим належить Україні. Фото

У Путіна зробили несподівану заяву про похорон Пригожина