Щоденний раціон людини складно уявити без курячих яєць та курятини. Ці доступні та прості у приготуванні продукти використовуються господарками щодня. Ось тільки експерти з приходом холодів прогнозують їхнє суттєве подорожчання.

І справді, вже сьогодні ціни на курятину та яйця рушили вгору, а за прогнозом найближчим часом ціни на ці продукти зростуть ще відчутніші. І причина цього подорожчання зовсім не в гонитві птахівників за надприбутками, а в зростанні собівартості продукції їхньої галузі.

Так, якщо вірити інформації на порталі Minfin , то подорожчання яєць активне та стабільне.

Наприклад, курячі яйця від торгової марки "Квочка" зросли в ціні з 45,82 за десяток у серпні до 48,50 грн у вересні, а яйця від торгової марки "Ясенсвіт" подорожчали з 46,34 грн за десяток до 48,64 грн. .

Виросли в ціні яйця від цієї торгової марки в упаковках по 18 і 30 штук. Так, упаковка на 18 яєць подорожчала із 81,96 грн у серпні до 83,65 у вересні. Упаковка на тридцять штук зросла з 136,81 до 144,83 грн.

Про те, що відбувається у виробництві курятини та на ринку енергоносіїв, розповів виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко.

Виявляється, на початку війни через невідомість птахівники були змушені різко скоротити обсяги виробництва. Навесні не було закладено яйця на інкубацію, а тому не відбулося оновлення поголів'я, що різко позначилося на обсягах виробництва.

При цьому вже на другому році війни птахівницька галузь почала швидко приходити до тями, і сьогодні вона вже повертається до довоєнних обсягів виробництва. Але тут виробників спіткало нове лихо – тотальне подорожчання енергоносіїв.

І справді, ціни на електроенергію для промисловості різко зросли з 1 липня. НКРЕКУ встановила нові прайс кепи на ринку "на добу вперед", внутрішньодобовий ринок та балансуючий ринок, підвищивши їх на 40-80%. Зрештою це призвело до щомісячного зростання вартості електроенергії для промисловості. Так, лише за два місяці, липень та серпень, вона зросла на 40%. А у вересні, кажуть, електрика подорожчає ще щонайменше на 10%.

"У структурі собівартості продукції птахівництва електроенергія займає від 7 до 12%, а деяких видів продукції – до 30%", - зазначив Сергій Карпенко і додав: - Оскільки власні резерви стримування зростання відпускних цін вже вичерпано, підвищення вартості електричної енергії виробники намагатимуться переказувати на кінцевих споживачів продукції.

Читайте також:

Загадкове зникнення лікаря Кадирова: перед цим він обговорював дивну хворобу свого шефа

Цю хитрість знають не всі: навіщо досвідчені дачники восени вішають папір на гілки.

Церковне свято 12 вересня: цього дня потрібно обов'язково прибрати у квартирі