Українські банки зобов'язані проводити перевірки своїх клієнтів, якщо їх витрати перевищують заявлені в анкетах суми. Кожен клієнт при відкритті рахунку або оновленні інформації заповнює анкету, в якій вказуються очікувані розміри платежів за місяць.

Докладніше про те, що потрібно знати про перекази на картки та до чого готуватися, інформує Обозреватель.

Згідно з новими правилами Національного банку України (НБУ), які набули чинності з 7 вересня, банки мають реагувати на випадки, коли заявлені суми перевищують фактичні. Проте ця вимога не поширюється на фізичних осіб, які здійснюють звичайні фінансові операції з раціональним обґрунтуванням.

Клієнти обов'язково перевірятимуться, якщо їх транзакція перевищує суму в 400 000 гривень, якщо якась зі сторін операції має зв'язок з Росією або з державою, яка порушує рекомендації міжнародних організацій, якщо фінансові операції стосуються політично значущих осіб або їх родичів, якщо проводяться платежі за кордон, якщо здійснюються операції з готівкою або якщо клієнт є електронним е-резидентом, який займається фінансовими операціями.

Окрема увага приділяється також підозрілим операціям, незалежно від суми. Наприклад, якщо є підозра, що фінансові операції пов'язані зі злочинною діяльністю, фінансуванням тероризму чи розповсюдженням зброї масової поразки. Ці операції підлягають особливому фінансовому моніторингу.

Читайте також:

Зарплати перераховуватимуть у два етапи: скільки ви отримуватимете

Готуйтеся до "квартирних штрафів": що чекає на українців вже у вересні й скільки доведеться заплатити

Кожному члену сім'ї виплатять по 6 тисяч гривень: українцям розповіли про новий вид допомоги