Як показало одне з проведених соціологічних досліджень Picodi, українці наразі витрачають майже 41,6% доходу на їжу й напої. Це витрати на харчування в співвідношенні з усіма витратами на споживчі товари й послуги. По цьому показнику Україна перебуває на 93 місці в рейтингу серед 105 країн світу. Схожі результати має Молдова (41,1%), Ефіопія (41,3%) та Камбоджа (42,7%). Враховуючи прогноз на ціни восени від експертів агропромислового ринку, Україна може в рейтингу опуститись ще нижче.

Стало відомо, що восени в Україні очікується підвищення вартості деяких продуктів. Наприклад, за прогнозом аналітиків, овочі, яйця та м’ясо знову дорожчатимуть. На це вплине попит, експорт, а також збільшена вартість пального та електроенергії. Водночас ціни на деякі позиції будуть доступнішими за минулорічні, або ж навіть досягнуть довоєнних показників.

Так, Лариса Гук, експертка у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА", у своїй статті "Слідкуйте за цінами: йде осіннє подорожчання" пише, що цьогорічна літня радість для споживачів поступово переходить у осіннє подорожчання продукції тваринництва.

"Першими здалися яйця та почали проявляти ознаки цінового переполоху. Вже не знайдеш по 2,5 грн/штука, як в червні-липні. Середнє значення по ринку — 37—41 грн/десяток (удвічі дешевше, ніж у Європі), подекуди є вже й по 50. Зауважимо, що мова про нефасовану продукцію. Традиційно яйця в упаковці дорожче", - пише вона.

Як зазначає експерт, орієнтовно вартість яєць буде стабільною до кінця вересня. Зменшення пропозиції восени від домогосподарств та збільшення ціни на електроенергію, все ж таки вплинуть на подорож- чання кінцевої вартості, проте це буде поступово. "В холодний період часу 60-70 грн за десяток яєць – це реальна ціна, яка може бути".

Також на її думку, в зоні ризику — м’ясо та молочка. Експерти прогнозують, що до середини осені ціни на м’ясо можуть зрости до 15%.

При цьому на сьогодні ціни такі:

  • свинина від 175 до 250 грн за кілограм;
  • курятина коштує в магазині від 80 до 150 грн/кг;
  • яловичина в магазинах коливається в межах 210 – 230 грн/кг;
  • сало (магазин і ринок) - ціна теж поки що залишається незмінною – від 170 до 250 грн за кілограм.

За даними Держстату, на сьогодні ціни на свинину в середньому становлять 196,4 грн/кг, на курятину – 90,37 грн/кг (тушка), на яловичину – 223,52 грн/кг.

Що доступне, так це овочі. Ціни на основу борщу — картопля, морква, буряк, цибуля, капуста — обвалилися. Морква — 9,9 грн/кг, буряк по 8 — маленький, по 12 грн — великий. Картопля — від 9 до 27 в залежності від сорту. Капуста — також близько 10 грн. З’явилася молода (пізні сорти) — по 30. Далі все залежатиме від якості врожаю.

Цибуля, яка ще весною була майже золотою (з цінниками 70+), наразі по 9—10 грн. Самі фермери прогнозують, що в березні-квітні 2024-го ціни на золотаву можуть можуть підскочити до 25—30 грн.

Перець болгарський (Білозірка) — 25—30 грн. Продавці кажуть, що тиждень-два така ціна ще потримається. А ось томати вже починають набирати ціну. Помідори з поля — по 20—25. Домашні, сортові — по 50 грн і навіть вище.

Читайте також:

Що буде з цінами на м'ясо, фрукти та овочі: українцям розповіли, до чого готуватись

Українців попередили: алгоритм розрахунку пенсій можуть міняти. Що розповів міністр

Виїзд за кордон з 1 вересня: кому з чоловіків дозволять залишити Україну