Деякі початкуючі квітникарі радять не обрізувати піони восени, а, навпроти, залишати їх такими на зиму, щоб вже навесні прибирати перегниле листя. Проте більшість дотримується зовсім протилежної думки.

Так, варто розуміти, що що залишилася не зрізаною зів'яле листя піонів – це ідеальне місце для зимівлі різних шкідників і їх личинок. Також там можуть «ховатися» хвороботворні мікроорганізми (грибки). Ось чому дуже рекомендується обрізувати листя піонів восени : це свого роду санітарний захід. Адже найпоширеніше і небезпечніше грибкове захворювання, яке приголомшує піони, — це ботрітіс (сіра гнилизна).

Що ж до правильних термінів обрізання піонів осінню, то проводити цю процедуру рекомендується до або відразу після перших легенів нічних заморозків, тобто з настанням стійкого похолодання, коли середньодобова температура опуститься до 5-7 градусів - приблизно в жовтні.

Обрізати в піонів бадилля і стебла восени необхідно відповідно до деяких важливих правил:

  • Осіннє обрізання рослин повинне проводитися в сухий сонячний день, щоб зрізи підсохнули. Обрізання в сирий дощовий день загрожує загниванням, появою цвілі і інших інфекцій на рослині.
  • Двохетапне обрізання переважно. Рослині простіше впоратися із стресом, коли спочатку обрізують листя, що пов'янули, і цветоноси, а кардинальне обрізання проводять пізньою восени.
  • При цьому не слід затягувати з санітарним обрізанням до встановлення низьких температур і появи снігу.
  • Обрізання проводять лише гострими продезинфікованими інструментами.

Відзначимо, що осіннє обрізання піонів не єдине. Так, відразу після цвітіння потрібно видаляти відцвілі бутони (при цьому на стеблі рекомендується залишити 3-4 аркуші). Так кущ виглядатиме значно охайніше. Природно, листя при цьому не чіпають.

Читайте також:

Ваші троянди будуть швидко опадати і засихати: які квіти не повинні рости поряд із "королевою саду"

Ви загробите всі свої півонії: які квіти не можна садити поряд з ними

Криниця їх задушить: якими видами води не можна поливати троянди на дачі та в селі