Ніхто не заперечуватиме, що бути державним службовцем у будь-якій державі – це дуже почесно. Ще б пак, зарплата за розкладом, усі соціальні гарантії та премії, які в більшості випадків викликають шок у звичайних українців. Водночас самі представники цієї сфери вважають, що бути державним службовцем – це вибір шляху справедливості, відданості та цілеспрямованості, а отже, такої оплати праці вони заслужили. Зараз може статися так, що рейтинг цих людей зросте ще більше, адже на них очікують зміни в оплаті праці.

І справді, 28 липня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект про внесення змін до закону "Про державну службу" щодо запровадження єдиних підходів в оплаті праці держслужбовців на основі класифікації посад. І хоча раніше голова Національного агентства України з питань державної служби (НАГС) Наталія Алюшина заявляла, що законопроект про реформу оплати праці державних службовців почне працювати не раніше січня 2025 року, але у прем'єр-міністра України з цього приводу свої плани.

Так, 31 серпня 2023 року у своєму телеграмі прем'єр-міністр України Денис Шмігаль написав , що вже з 1 січня 2024 року діятиме нова система оплати праці державних службовців. Більше того, відповідні зміни вже закладаються до держбюджету наступного року.

За словами прем'єра, нова система має посилити роль посадового окладу та допоможе усунути зловживання при нарахуванні додаткових виплат та премій.

"Відповідний законопроект уже пройшов перше читання у Верховній Раді. Маємо прискоритись, щоб нова система оплати праці запрацювала вже з 1 січня 2024 року. Готуємо державний бюджет наступного року з урахуванням нових підходів", - зазначив Шмігаль.

За його словами, основна мета реформи оплати праці держслужбовців – справедливість та усунення зловживань.

Зміни в оплаті праці спрямовані на зменшення диспропорцій та справедливий підхід до встановлення заробітної плати державних службовців.

"Сьогодні на нараді з урядовцями та парламентарями обговорили запровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад та основні кроки, необхідні для завершення реформи", - зазначив Шмігаль.

Читайте також:

Скільки платитимемо за електрику з 1 вересня: названі тарифи

Нові обмеження з 1 вересня: який транспорт не випускатимуть з України

Непогана допомога: українцям, які лишилися без роботи, почали виплачувати по 6700 гривень