В Україні тариф на електроенергію на вересень 2023 року становитиме 2,64 грн за кВтг. Проте ті, у кого встановлено двозонні лічильники, можуть скористатися нижчим тарифом — 1,32 грн за кВтг у нічний час, а саме з 23:00 до 07:00.

Про це повідомляє «obozrevatel»

Востаннє тариф на електроенергію змінювався у червні 2023 року. З того часу змін не відбулося, а наступний можливий перегляд тарифу очікується наприкінці опалювального сезону у травні 2024 року.

Підвищення тарифів було спрямоване насамперед на збір коштів на ремонт та підготовку до опалювального сезону. Проте зібраних коштів може бути недостатньо для повного відновлення інфраструктури енергогенерації, оскільки близько 80% енергооб'єктів в Україні було пошкоджено. Виготовлення або закупівля деяких компонентів для ремонту може тривати кілька місяців.

Нічний тариф, який становить половину вартості стандартного тарифу, також застосовується під час вимкнення електроенергії. Встановлення двозонного лічильника, вартість якого близько 3500 грн., може допомогти знизити витрати на електроенергію приблизно на 30%. Термін окупності лічильника варіюється в залежності від щомісячного споживання:

При 200 кВтг на місяць він окупається приблизно за 22 місяці.

За 300 кВтг на місяць він окупається приблизно за 14,7 місяців.

За 400 кВтг на місяць він окупається приблизно за 11 місяців.

За 500 кВтг на місяць він окупається приблизно за 8,8 місяців.

За 600 кВтг на місяць він окупається приблизно за 7,3 місяці.

За 700 кВтг на місяць він окупається приблизно за 6,3 місяці.

Термін окупності може скоротитися зі збільшенням споживання нічний час чи підвищення цін електроенергію.

Число українців, які встановлюють двозонні лічильники та переходять на двозонний тариф, невпинно зростає. Наприклад, у Києві 1035 клієнтів встановили двозонні прилади обліку лише за місяць.

Ці заходи спрямовані на управління споживанням електроенергії та зниження витрат, особливо у нічний час, коли попит нижчий, що в кінцевому підсумку допомагає споживачам заощадити на рахунках за електроенергію.

Читайте також:

Тепер ви їх робитимете тільки так: рецепт аргентинських маринованих баклажанів

Справжній "Хижак": як виглядає баггі, які робляться спеціально для ЗСУ

Виявляється, не всі банки із консервацією треба перевертати. Не повторюйте цю помилку