Ось уже 546 день Росія намагається зламати Україну. Ще б пак, у російських окупантів мета залишити українців у холодний період без базових речей, якими люди у всьому світі користуються у звичайний час щодня. За словами представника розвідки Вадима Скибицького, Росія незабаром може знову почати обстрілювати енергетичну інфраструктуру України, щоб досягти масових відключень світла, тепла, деморалізувати суспільство та викликати новий потік еміграції. У Міністерстві енергетики дали свій прогноз на зиму 2023/24.

Так, глава міністерства енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна зможе пройти зиму-2023/24 без відключень електрики, а якщо до відключень електрики все ж таки доведеться вдаватися, то вони будуть тимчасовими.

"Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження зимового опалювального сезону без відключень електроенергії. Але не виключено наслідків ворожих терористичних атак, які ми не можемо прогнозувати. Якщо і будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему і будуть мати тимчасовий характер", – сказав міністр.

Водночас, Галущенко впевнений, що Росія восени та взимку знову спробує зруйнувати українську енергосистему, адже метою окупантів є масштабний блекаут в Україні. Для цього Росія може вдатися до модифікованих ударів по енергосистемі України.

"Мета ворога – досягти блекауту в Україні. Минулої зими ми багато чого навчилися з погляду утримання енергосистеми, але удари ворога можуть бути модифіковані", – пояснив він.

Загалом, зазначив міністр, енергетичну інфраструктуру України готують до ефективної роботи взимку. Також він запевнив: до настання холодів система буде готова.

"Енергосистема буде готова до зими. Є всі необхідні ресурси для проходження зимового опалювального сезону без відключення електроенергії", - констатував Галущенко.

Втім, експерти налаштовані не так оптимістично. Зокрема, деякі з них зазначають, що відключення світла взимку не вдасться уникнути навіть без обстрілів.

"Якщо Запорізькій АЕС у системі не буде, то у нас будуть досить відчутні проблеми з генерацією. Розмір цього дефіциту, як мені особисто видається, перекрити імпортом ми не зможемо. Просто стільки імпорту ми не затягнемо. Тому взимку цілком можуть бути обмеження", – розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

За словами голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса, головною проблемою є відсутність запасу міцності в мережах "Укренерго". Зокрема на її підстанціях.

"Ми залежні від великих генеруючих об'єктів, які видають електроенергію через великі підстанції. Відповідно, критично важливе значення має запас міцності на тих підстанціях, а зараз він недостатній", - розповів він.

Йому вторить і енергоексперт Геннадій Рябцев, який зазначає: наразі баланс в енергомережі "недостатньо міцний"

"Чому кажуть, що може бути гірше, ніж минулого року? Через відсутність резерву потужностей, що генерують", - підкреслив він.

Читайте також:

Ліквідація Путіна: у розвідці розповіли, хто зможе це зробити

Повний блекаут у Криму: люди сидять без світла, почалася справжня паніка

Це переверне весь світ: японські вчені чекають на найважливіше повідомлення від інопланетян