Війна, що триває в Україні, змушує українську владу йти на нові заходи з організації обороноздатності країни. Так, у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт №9566, який передбачає зміни у процесі мобілізації в Україні.

Докладніше про те, чого чекати від двірників та працівників ЖЕКів і як вони будуть пов'язані із законодавчими змінами в галузі мобілізації, повідомляє адвокат Роман Симутін на своєму ютуб- каналі.

Згідно з вищезазначеним законопроєктом, за словами адвоката, народні депутати пропонують розширити список осіб, уповноважених вручати повістки призовникам та військовозобов'язаним.

Адвокат Роман Симутін уточнює, що ці зміни планується внести до частини 12 статті 38 Закону України про військовий обов'язок та військову службу. Незважаючи на те, що подібні зміни вже оформлені у постанові Кабінету Міністрів №1487 від 30 грудня 2022 року, вони поки що не виконуються і не набули чинності.

"Цікава суть і наслідки ухвалення такого закону. Перша мета зрозуміла - збити частково негатив з ТЦК і перевести на іншу категорію громадян. Друга полягає в наступному: постанови та штрафи, які виносять начальники ТЦК, розвалюються в судах здебільшого через недоведеність вручення повістки. В якості доказів використовуються пояснення самих працівників ТЦК та їх рапорти, що взагалі ставить під сумнів їх неупередженість", — пояснює Симутін.

Він також зазначає, що за "правильного" підходу навіть прибиральники, представники ЖЕКів та керівники організацій можуть стати неупередженими свідками у судових справах. Це може збільшити кількість винесених ухвал.

"Цікавий момент — хочуть уповноважити на вручення повісток власників будинків. Це я сам собі повинен вручити повістку і своїм родичам? Згідно з рішенням Конституційного суду 2004 року жителі багатоквартирних будинків є співвласниками, фактично власниками. Їхня частка не вимірюється лише квартирою, але й площами", - додав адвокат Роман Симутін.

Читайте також:

Відразу дві категорії українців звільнять від мобілізації: перевірте, чи є у списку

Що загрожує чоловікам, які під час мобілізації виїхали за кордон та не повертаються до України

Торкнеться тисяч українців: тепер охоронцями не зможуть працювати чоловіки, які підлягають мобілізації