Стало відомо, що в Москві на 58-му році життя помер колишній голова штабу угруповання збройних сил Росії в Сирії та екс-командувач військ Східного військового округу Геннадій Валерійович Жидко . Саме ця людина командувала вторгненням в Україну у травні-липні 2022 року.

Про смерть генерал-полковника у своєму Telegram-каналі повідомив губернатор Хабаровського краю Михайло Дегтярьов.

"Після тривалої хвороби в Москві помер Герой Росії, генерал-полковник Геннадій Валерійович Жидко", - написав чиновник, зазначивши, що Жидко був "дуже вимогливим у службі" та "саме таких командирів називають полководцями".

Відомо, що Геннадій Жидко народився в Узбецькій РСР у 1965 р.

У 1987 році він закінчив Ташкентське вище танкове командне училище.

У 1997 році закінчив Військову академію бронетанкових військ, у 2007 році - Військову академію Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації.

Потім він обіймав різні керівні посади у військових структурах, у тому числі командував мотострілецьким полком, дивізією, був начальником штабу та ін.

У 2016 р. Геннадій Валерійович Жидко очолював штаб угруповання Збройних сил (ЗС) РФ у Сирії. Як пишуть російські пропагандисти, саме під час його служби в регіоні було звільнено Пальміра, а сирійські війська за підтримки ВКС Росії зайняли Дейр-ез-Зор. Успіхи генерала були високо оцінені військовим керівництвом і у 2017-му Геннадій Жидко отримав "Золоту Зірку" Героя, а також став заступником начальника Генштабу. А вже через рік його призначили на посаду командувача військ ВВО.

Європейський союз заявляв, що у червні 2022 року Рідко прийняв оперативне командування війною Росії проти України, він командував Південним угрупуванням військ Росії.

Видання The Moscow Times писало, що Рідко змінив генерала Олександра Дворнікова, який очолював угруповання з квітня, коли війська змушені були відступити з-під Києва.

Після приходу Рідко армія зазнала серії ще більших поразок: у серпні 2022 року ЗСУ звільнили майже всю Харківську область та різко ускладнилася ситуація в Херсоні, з якого росіяни відступили у листопаді.

У жовтні стало відомо про звільнення Жидко: він втратив всі посади, включаючи посаду заступника міністра оборони.

Російський генерал перебуває під санкціями ЄС, Канади, Великобританії, США, Швейцарії, Австралії, Японії, Нової Зеландії та України.

Читайте також:

У Путіна вже здаються: по ТБ оголошують, що Крим – це не російська територія

Путіна більше не побачимо: екс-співробітник КДБ розповів, хто відправить на той світ голову Кремля. Прізвища дуже гучні

Путіна можна привітати: Смоленська область зібралася відокремлювати від Росії. Ось і почалося