Яблуня — це не огірки чи помідори, підживлення до яких «доходять» досить швидко. За раціоном харчування яблуні потрібно стежити і не забувати підгодовувати її навесні та на початку літа, коли йде формування врожаю. Але й зараз внесені добрива все ще можуть сприяти доброму врожаю. Головне — правильно вибрати добрива та внести їх якомога раніше.

Отож, для яблуні в останній місяць літа особливо актуальними являються:

  • калій (якраз для зростання великих і міцних плодів);
  • фосфор (для підвищення імунітету і в майбутньому для морозостійкості);
  • бор (для солодких і щільних, не пористих усередині яблук);
  • кальцій (для мінімізації ризику опадання яблук, що не дозріли).

Найкраще звернути увагу на натуральні засоби, оскільки вони набагато краще засвояться деревом. До них відносять підготовлені курячий послід і добре перепрілий перегній. Також можна звернути увагу на попіл.

Важливо, що вносити всі поживні речовини кореневим способом у серпні вже пізно, тому краще провести обприскування.

У відрі води розводимо склянку золи, даємо постояти кілька днів. У склянці теплої води розчиняємо 1 гр борної кислоти та виливаємо в настій. Таким складом проходимося по яблуні, ретельно обприскуємо зелену масу в тих місцях, до яких зможете дістати. Звичайно, обійти плоди не вдасться, як би цього не хотілося, але якщо склад і потрапить на них, то нічого страшного. Яблука завжди потрібно мити, навіть якщо вони зібрані не з землі і лежали в чистому місці.

До речі, в серпні досить часто буває, що яблука на гілках розм'якшуються, гниють зсередини, плоди опадають або повністю муміфікуються на гілках. Найчастіше причина такого явища - грибок моніліоз. Це захворювання садових дерев викликається аскоміцетом Monilia, що швидко поширюється і легко вражає сусідні рослини.

Якщо за дотримання правил агротехніки моніліозу уникнути не вдалося, доведеться скористатися хімікатами-фунгіцидами:

  • за місяць до збирання врожаю обприскують дерева розчином йоду із розрахунку: 10 мл йоду на 10 л води;
  • восени після збирання врожаю сад обробляють розчином мідного купоросу у пропорції 100 г на 10 л води, витрачаючи 2-3 л рідини на дерево.

А ще можна обробити дерево фунгіцидом. Тільки не варто використовувати препарат у сильну спеку: у +40 він уже не працює. Готуємо розчин і обприскуємо яблуню якнайретельніше.

До речі, варто враховувати, що добриво для молодих і старих яблунь відрізняється. Так, чим більше і старше дерево - тим більше йому потрібно корисних речовин. Дорослими яблунями вважаються екземпляри, яким 5 і більше років.

Читайте також:

Досить і на лечо, і на салати: ось чим треба підгодувати перець у липні, щоб збирати його відрами

Весь секрет у крупі: помідори будуть м'ясистими та солодкими. Ділимося секретом

Через цю помилку перець виросте дрібним і гірким: зробіть це, доки є час