Здавна день Іллі-пророка вважається вкрай важким, але й благодатним водночас. Ще б пак, Ілля – один із найшанованіших біблійних старозавітних пророків.

Достеменно нічого невідомо про походження пророка Іллі, про його родовід, і навіть його ім'я, можливо, не є власним ім'ям. Відомо лише, що він народився IX столітті до зв. у Фесвії Галаадській (зараз це територія Йорданії) і ще в юному віці хлопчик почав сповідувати християнство і захищати віру, пішов у пустелю, де старанно молився та постив.

Коли Ілля виріс, то за Божим наказом вирушив до Ізраїлю на службу цареві-язичнику Ахаву. Там пророк став проповідувати християнство і просити правителя звернутися до істинного Бога, щоб уникнути голоду.

Іллі ніхто не повірив і незабаром настала посуха. Тоді пророк запропонував збудувати два вівтарі – язичницькому богу Ваалу та християнському Богу. Молитви та жертви язичницькому ідолу не дали результату. Тоді Ілля поклав на інший жертовник дрова, звелів полити їх водою і почав молитися – з неба зійшов вогонь, мокрі дрова спалахнули і пішов дощ.

Ставши свідком цього дива, ізраїльський народ знову повірив у Господа, а Ілля за свої подвиги узяли живим на небеса.

За переказом з неба спустилася вогняна колісниця і відвезла пророка. Як сказано в Біблії, до Іллі живим на небеса було взято лише пророк Енох, який жив до всесвітнього потопу.

У Євангеліє також згадується, що лише Ілля та Мойсей удостоїлися бесіди з Христом під час його Преображення на Фаворі.

Святого згадують 2 серпня за юліанським календарем. За новим ліанським календарем (від 1 вересня 2023 року) вшановуватимуть його 20 липня .

Що можна робити 2 серпня

Цього дня треба піти до храму та помолитися. Якщо такої можливості немає – можна запалити свічку та помолитися вдома. Також у цей день у церкві освячують свіжий хліб та фрукти, їх потім роздають нужденним.

Окрім святкового молебню, у деяких храмах 2 серпня, на Іллі, проводяться божественні літургії та хресні ходи.

У Іллі просять зцілення від хвороб, здоров'я для дітей та близьких, сімейного благополуччя, дощу під час посухи, моляться за добрий урожай . Попросити святого слід також про якнайшвидший настання світу - вважається, що цього дня святий чує всі прохання.

На Іллю прийнято збиратися у родинному колі та накривати стіл. Обов'язково потрібно допомогти нужденному або зробити іншу добру справу - відплатиться втричі.

До речі, грати весілля чи вінчатися в Ільїн день вважається добрим знаком — сім'ї, які з'явилися на світ цього дня, проживуть разом довге та щасливе життя.

2 серпня – що сьогодні не можна робити

Найпоширенішою забороною 2 серпня вважається табу на купання. У деяких регіонах традиція пішла трохи далі і люди намагалися взагалі не купатися з 2 серпня до наступного літа.

Так, у народі вважалося, що Ілля помчав на небо на вогняній колісниці, рятуючись від ворогів, а 2 серпня є, щоб покарати грішників, покаравши їх блискавкою. У нечисті є єдина можливість сховатися — в річках, озерах і морях. Тому той, хто наважився підійти до водоймища, ризикував назавжди попрощатися з життям.

2 серпня також заборонялося подовгу милуватися віддзеркаленням у дзеркалі. Батьки вірили, що це забирає життєві сили, красу та здоров'я. З цієї причини сьогодні уникали стрижок.

Лаятися, з'ясовувати стосунки, а також наклепувати і лаятись сьогодні небезпечно. В іншому випадку доведеться поплатитися особистим щастям.

Прикмети на 2 серпня в Ільїн день

За прикметами дня можна визначити, якою буде погода найближчим часом та осінь:

  • хмари комарів літають – день буде добрим і без дощу;
  • стоїть спекотна погода – буде суха осінь;
  • злива у цей день - наступного року буде багато пожеж;
  • грім гримить – найближчим часом дощу не буде.

Сни в ніч із 1 на 2 серпня принесуть дивовижні одкровення.

Читайте також:

Удар дронами по центру Москви: атакований урядовий квартал. Що відомо

Відомий пілот, герой України розповів про хабарі на українській митниці: за що вимагають гроші