За церковним календарем 30 липня 2023 року віряни відзначають день пам’яті великомучениці Марини. Це римська діва-християнка, свята, мучениця, яка загинула за віру в часи правління імператора Діоклетіана.

За переказами, Марина була дочкою язичницького жерця Едессія і жила в III столітті в Антіохії Пісідійской (зараз це Туреччина). Виховувала Марину годувальниця, від неї дівчинка дізналася про християнську віру і хрестилася в 12 років. Через це батько від неї відрікся.

Через пару років Марина відмовилася стати дружиною римського префекта Олівія, який після невдалих залицянь, притягнув її до громадського суду в Антіохії. Так само відмовилася вшановувати язичницьких богів імперії, за що була засуджена до смертної кари. За переказами Марина чудом залишалася неушкодженою під час спалення живцем та варіння в окропі.

Коли ж Марину веліли катувати привселюдно шляхом відрубання голови, то в якийсь момент з її рук упали кайдани, а над головою з'явилася голубка з золотим вінцем в дзьобі. Вражений народ став славити Бога. Марину стратили, а разом з нею 15 тисяч чоловік, які увірували в Христа.

Що можна робити 30 липня

Свята Марина з давніх давен вважається покровителькою рибалок, адже навіть її ім'я перекладається як "морська". Тож 30 липня вважається вдалим днем для морської прогулянки чи навіть далекої подорожі кораблем. Також 30 липня - вдалий день для риболовлі. 30 липня за звичаєм готують на обід рибні страви.

А ще наші предки молилися Марині, щоб вона захистила оселю від пожежі. У святої також просили захисту від вогню - в першу чергу врожаю, який міг загинути під блискавкою.

Вважається, що 30 липня добре зробити генеральне прибирання і винести з дому все старе і непотрібне. Вважається, чим більше винесеш - тим більше блага повернеться. При цьому викидати все не віталося - якщо річ непотрібна, але хороша, то її слід віддати нужденним.

30 липня - що сьогодні не можна робити

Є кілька заборон в цей день:

  • не можна свататися і одружуватися - згадуючи мученицю, вважається, що це не обіцяє нічого хорошого;
  • не слід виходити на вулицю під час грози;
  • не варто дивитися на блискавки, які часто з'являються без дощу і грому, можна осліпнути;
  • забороняється лаятися і сваритися - щоб блискавкою не вдарило;
  • не можна відмовляти в допомозі тому, хто попросить.

Цього дня слід утриматися від великих витрат - є ризик залишитися без грошей.

Народні прикмети

Прикмети цього дня говорять про те, якими будуть осінь і зима:

  • яка погода в цей день - така буде і у вересні;
  • якщо падає сильна злива - чекайте дощову осінь та зиму з великою кількістю заметіль;
  • до обіду спекотно, а після холоднішає, то ж наступного дня буде спекотно;
  • якщо на небі білі хмари і дощ - погода зміниться;
  • спалахи блискавиць означають, що добре вродять горіхи.

У народі 30 липня - свято Марина Лазорева або Марина Вогняна. Назвали його так згідно з іншою легендою - дочка морського царя Марина втекла від батька в земне життя. З тих пір в день її народження він сильно гнівається. 30 липня часто йдуть грозові дощі з яскравою блискавкою.

30 липня День Ангела святкують: Леонід, Петро, Вероніка, Марина, Маргарита.

Читайте також:

Не встигають тікати: новий і потужний удар по Севастополю. Росіяни в паніці

Краще бути готовими: українцям розповіли про аварійні відключення електрики

І не лише Різдво: Зеленський підписав указ про перенесення дат важливих свят. Таблиця