Сьогодні, 24 липня, у церковному календарі відзначається день пам'яті княгині Ольги, незалежної та впливової жінки, чий внесок у формування Київської Русі залишається незабутнім.

Детальніше про 24 липня, його історію, традиції, заборони та прикмети читайте у нашому матеріалі.

Народившись у простій язичницькій селянській родині, доля Ольги змінилася, коли на неї кинув погляд майбутній князь Київський Ігор, який порушив у ній глибокі почуття і вирішив одружитися з нею.

Ігор та Ольга мали різні вірування, але це не завадило Ігорю висловити свою лояльність до християнства, що відкрило шлях для поширення цієї релігії на території Київської Русі. 945 року Ігоря вбили древляни, які викликали гнів і лють в Ользі, яка нещадно помстилася за смерть свого чоловіка. Вона виявила себе як сильний і вмілий правитель, успішно керуючи державою.

Велика змінна відбулася у 955 році, коли Ольга прийняла хрещення та прийняла ім'я Олена. Її звернення до християнства надихнуло багатьох киян, привівши їх до покаяння та прийняття нової віри. Вона навіть намагалася вплинути на свого сина Святослава, щоб і він прийняв християнство, але він залишався прихильником язичництва.

Таким чином, княгиня Ольга, яка стала святою Оленою після хрещення, залишила незабутній слід в історії Київської Русі. Її сильне та успішне управління, а також важливість її звернення до християнства, привнесли особливу значущість і унікальність у її історію та пам'ять, яка шанується досі.

Що заборонено робити 24 липня

1. Народна мудрість говорить, що не варто 24 липня прати білизну, оскільки це може принести неприємності у вигляді хвороб рук.

2. Ухилиться від сварок із рідними людьми 24 липня, оскільки виявиться, що помиритися буде нелегко та важко.

3. Вважається небажаним планувати весілля 24 липня, оскільки віриться, що такий шлюб буде недовгим та нещасливим.

Народні прикмети та традиції на 24 липня

- Наші пращури звертали увагу на природні явища 24 липня. Гримить грім 24 липня? Це означає, що риба добре ловиться. Якщо день 24 липня сонячний, очікується рясний урожай хліба. А глухий грім 24 липня віщує тривалий поганий погодний стан.

- Роса, яка зібралася вранці 24 липня, може вказувати на те, що огірки та помідори не будуть добре врожайними.

Читайте також:

Чоловік скопував город і знайшов скарб із 700 золотих та срібних монет. Відео

Під пам'ятником радянському солдату на Київщині виявили те, що важко собі уявити. Фото

Не стало одразу всієї родини з дітьми: родина українців на машині застрягла прямо на залізничному переїзді перед поїздом