З початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України діє загальна мобілізація всіх військовозобов'язаних. При цьому за понад 500 днів війни українці звикли, що повістки військовозобов'язаним громадянам в Україні дають мало не всюди: у торгових центрах, на вулицях та заправках, а також на пляжі.

І справді, чоловікам можуть вручати повістки скрізь – навіть на пляжах, оскільки вони є громадськими місцями.

"Це робитимуть доти, доки чоловіки не почнуть самі регулярно приходити до ТЦК і уточнюватимуть необхідні дані. Проте з усіх чоловіків, яким вручають повістки, закликають лише 5%", - каже начальник управління персоналом ЗСУ Роман Горбач .

Правила вручення повісток:

  • вручення повісток провадиться через органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій;
  • повістки можуть вручатися посадовими особами територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки за місцем проживання, за місцем роботи, а також на вулиці, на блокпостах;
  • у законі не заборонено вручення повістки будь-де після встановлення особи.

У свою чергу, керівник прес-центру Сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк нещодавно заявила , що "повістки - це не спосіб покарання, а потреба".

"Вручення повісток допускається в будь-яких місцях. Тобто громадські місця всі відкриті для спільного відвідування, можуть бути такими, де може проводитися повідомлення громадян. Абсолютно не виключено, що й там також", – пояснила вона.

Проте вона підкреслила, що повістка не є засобом покарання. Це лише міра запобігання та поширення необхідності захищати свою країну.

Так, на сьогоднішній день, порядок денний - це перевірка облікових даних насамперед і проходження медичного огляду для визначення придатності.

Чи можна оскаржити повістку

Юристи в один голос стверджують, що повістку заперечити не можна. Порядок денний не може бути оскаржений у будь-якому суді, тому що цей документ є лише засобом оповіщення про необхідність виконати військовий обов'язок відповідно до закону. Саме такого висновку дійшов Касаційний адмінсуд у складі Верховного Суду (Постанова Верховного Суду від 08.09.2022 р. у справі № 300/1263/22).

Читайте також:

Важливо про мобілізацію: що чекає на українців вже з серпня цього року

Вас точно не мобілізують примусово: список тих, кого не торкнеться мобілізація

Скільки зараз платять мобілізованим українцям: названі суми