Через війну, яку розв'язала Росія в Україні, триває загальна мобілізація в Україні, причому деякі категорії громадян не підлягають примусовому заклику. Проте, згідно із Законом №3161-IX, який набув чинності наприкінці червня, вже з цього літа строковики можуть перевести до категорії мобілізованих за власним бажанням.

Докладніше про те, що чекає на українців щодо мобілізації вже з серпня цього року, інформує Кабінет міністрів України на своєму сайті.

Відповідно до цього Закону вносяться зміни до мобілізації. Наразі військовослужбовці строкової військової служби, термін якої закінчився під час запровадження військового стану, а також ті, чия служба продовжена понад встановлені терміни, та які прослужили не менше шести місяців під час дії військового стану, мають можливість добровільно перейти до категорії мобілізованих. Крім того, Закон передбачає запровадження щомісячної додаткової винагороди для строковиків. Ця норма набуде чинності з 1 серпня 2023 року.

Такі зміни у законодавстві України викликають важливе обговорення у суспільстві. Вони спрямовані на забезпечення гнучкості та можливості добровільного продовження служби для строковиків, а також на стимулювання їхньої мотивації захищати свою країну через додаткову винагороду за допомогою мобілізації.

Читайте також:

Вас точно не мобілізують примусово: список тих, кого не торкнеться мобілізація

Скільки зараз платять мобілізованим українцям: названі суми

Ось і почалося: на Київщині вже відкривають десятки справ щодо ухилистів від мобілізації