Ніхто не буде сперечатися, що зараз майже щороку є екстремальним, що стосується погоди. Ще б пак, у період з 2001 по 2022 рік тільки швейцарські льодовики втратили третину своєї крижаної маси. При цьому швейцарські вчені кажуть, що льодовики тануть із наростаючою швидкістю, а це означає, що найкатастрофічніші наслідки періодів аномальної спеки ще попереду.

І справді, в Європі стоїть літо екстремальних явищ: за рекордною спекою йдуть грозові дощі, а потім знову настає спека. Так, термометри в деяких частинах Іспанії, Франції, Італії, Греції, Хорватії та Туреччини вже вищі за 40°C.

Синоптики кажуть, що тепловий Цербер створюватиме екстремальні умови протягом кількох днів.

Північна Італія постраждала від злив та сильного вітру, які валив дерева та завдавав шкоди будинкам. Декілька людей отримали поранення. Сотні пожежників викликали на допомогу.

Від негоди постраждала і Східна Франція. Температура, що різко піднялася, трималася кілька днів, а потім зливи пройшли в Діжоні, Страсбурзі та інших містах.

У той час, як опади принесли полегшення в деяких районах, більша частина континенту залишається при владі стійкої хвилі тепла, як, наприклад, у Румунії .

В Іспанії , де стовпчики термометрів періодично піднімаються вище 40 градусів до Цельсії, люди ходять ночами на пляжі, щоб ковтнути нового повітря. Так, у деяких частинах острова Майорка 12 липня температура о 4-й годині ранку досягала 37°C. Швидка допомога ще з травня виїжджає щонайменше на один виклик на день, пов'язаний із тепловим ударом.

Зазначимо, що супутниковий знімок, зроблений метеорологічною місією ЄС Copernicus Sentinel, показав, що у вівторок 11 липня температура землі в районі автономної області Естремадура на південному заході Іспанії досягала 60°C.

Читайте також:

Путін так не наважиться: Байден показав, як засмагає на громадському пляжі у сімейних трусах

Сума вражає: як отримати тисячу доларів допомоги від американської організації