Попередні осінь та зиму Україна пережила в умовах відключення світла через масовані атаки росіян по об'єктах енергетичної інфраструктури. Тому на більшості українських електростанцій проводяться ремонтні роботи або повне відновлення. Звичайно, через такі вимушені заходи можуть бути перебої з електропостачанням, тому українців просять економно використовувати електроенергію влітку.

Так, наприклад, через негоду на вихідні було знеструмлено 16 населених пунктів у Чернігівській та Сумській областях. Загалом через бойові дії та технічні збої в роботі обладнання 408 населених пунктів у прифронтових і прикордонних областях залишаються повністю знеструмленими.

На сьогоднішній день Диспетчерський центр Укренерго не прогнозує відключень, але наголошує на необхідності зменшити споживання електричної енергії у вечірні години доби.

При цьому найбільш складним для енергосистеми зараз є період з 16.00 до 23.00, адже нині зменшується активність роботи сонячних електростанцій.

Енергетики нагадують, що не завжди економне використання електроенергії потребує нехтування своїм комфортом. Іноді достатньо кількох простих дій, щоб і платіжка знизилася, і в енергосистемі був баланс.

Так, наприклад, якщо використовувати різні програмовані пристрої. Наприклад, програматор може оптимально налаштувати комфортну температуру саме тоді, коли людина повертається додому.

Існує ще кілька сучасних лайфхаків, які дозволять більш економно використовувати дефіцитну електроенергію:

Міняти фільтри кондиціонера кожні три місяці . Брудний фільтр обмежує потік повітря і змушує кондиціонер працювати інтенсивніше та споживати більше електроенергії. Чистий фільтр дозволить підтримувати комфортну температуру із меншими витратами;

Встановлювати кондиціонер на 25 градусів та вище. За даними американського постачальника електроенергії, зниження температури кондиціонера на кожен градус нижче 25 додає 3% вартості платіжки;

Закрийте вікна жалюзі або штори , щоб обмежити потрапляння сонячних променів усередину будинку. Це зменшить нагрівання повітря у кімнатах;

Використовувати для охолодження вентилятор, а не кондиціонер . Вентилятори використовують менше електроенергії для забезпечення циркуляції повітря.

Закривати тріщини та отвори навколо дверей та вікон. У спеку це утримає прохолоду в будинку і не дасть проникнути на розпечене повітря з вулиці. А взимку герметизація діятиме навпаки – допоможе зберегти тепло в будинку;

Читайте також:

Нові платіжки вас здивують: скільки доведеться заплатити за електрику. Краще економити

Покази лічильника вас здивують: як майже вдвічі менше платити за електрику

Нові ціни на електрику здивують мільйони українців