6 липня в православній церкві вшановують святу мученицю Агрипину Римську.

Выдомо, що Агрипина народилася в Римі в багатій родині і з юних років вірила в Бога, тому прийняла християнство і все своє життя присвятила Богу. Коли ж до влади прийшов імператор Валеріан, то в імперії почалися гоніння на християн. Агрипину, як і інших, судили і змушували відректися від віри. Вона відмовилася і тоді її почали катувати. Померла Агрипина від перенесених мук.

Після смерті мощі Агрипини почали вважати джерелами чудотворень. На початку XI століття їх перенесли до Константинополя (сучасного Стамбула), де вони знаходяться і зараз.

Свято 6 липня в народі прозвали Аграфена Купальниця. Здавна вважається, що цього дня потрібно піти в лазню і добре попаритися, або хоча б скупатися в річці. Наші предки вірили, що саме так людина може очиститися від хвороб і усього негативу. А от якщо 6 липня вмитися ранковою росою, то вірили, що довше буде зберігатися молодість.

Також від Агрипини розпочинався збір лікарських трав, жнива, в'язали віники та мітли.

У Агрипини просять допомоги і зцілення при хворобах, святій моляться про швидке одужання.

Молитва святій Агрипині

"Агниця Твоя, Ісусе, Агрипіна кличе великим голосом: Тобі, Жнишеі мій, люблю, і, Тобі шукаючи, страждаю, і розпинаюся, і гріхаю Твоєму хрещенню, і страждаю Тобі заради, що нехай царюю в Тобі, і вмираю за я живу з Тобою; але як жертву непорочну прийми мене, з любов'ю, що пожерлася Тобі. То молитвами, як Милостивий, спаси душі наші."

У цей день слід обов'язково скупатися - наші предки 6 липня йшли до бані. Вважається, що вода в цей день має цілющу силу - можна змити з себе не тільки бруд, але і весь негатив, а також відігнати хвороби на весь рік. Також збирали цілющі трави і коріння.

Згідно з народною легендою, в ніч на 6 липня на кілька хвилин розквітає квітка папороті - той, хто знайде її стане провидцем і зможе відшукати скарб.

6 липня - що сьогодні не можна робити

Цього дня краще не сумувати і не позичати нікому грошей у борг - інакше будуть неприємності та невдача у справах.

А ще не можна відмовляти в допомозі тим, хто потребує - інакше можна самому опинитися в подібній ситуації.

Народны прикмети 6 липня говорять про погоду і врожай:

  • дощ цього дня - через 5 днів буде сонце;
  • небо зоряне - буде багато грибів восени;
  • гроза 6 липня - не буде горіхів цього року;
  • веселка довго стоїть після дощу - до дощової погоди.

День ангела 6 липня

Іменини в цей день святкують Олександр, Олексій, Антон, Артем, Герман, Йосип, Петро, Святослав, Теодор, Федір, Агрипина.

Читайте також:

Їх лише чотири: названо знаки Зодіаку, для яких наступний рік буде дуже успішним

І це лише початок: у США розповіли, що Пригожин справді приготував для Путіна

Російський продюсер Пригожин вирішив змінити прізвище через витівки свого однофамільця